2018. sze 06.

Köddé vált a több mint ötvenmillió forint támogatást kapó fideszes egyesület

írta: Lmagazin
Köddé vált a több mint ötvenmillió forint támogatást kapó fideszes egyesület

dsc02770_copy-fit-749x496.jpg

Köddé vált, a fideszes kötődésű civil szervezet, amely az elmúlt években több, mint 50 millió forint közpénzzel gazdagodott. Az egyesülethez szoros szálakkal kapcsolódik Havasi Zoltán, fideszes önkormányzati képviselő. 

A XVIII. kerületi Jövő Ifjúságáért Egyesület az elmúlt években több mint ötvenmillió Forint közpénzt kapott. (2014-ben 23, 2015-ben 10 milliót) A vissza nem térítendő támogatásokat részben Európai Uniós forrásokból, részben a kormány által felügyelt civil alapokból, részben pedig a helyi önkormányzattól kapta a magát civilnek mondó szervezet. Az Egyesület évek óta törvénytelenül működik, hiszen utoljára 2016-ban adott be éves beszámolót. Egyébként Havanna-lakótelepi irodája megszűnt, székhelye pedig a szervezet elnökének, Lukács László helyi Fidesz-tag magánlakása.

A Jövő Ifjúságáért Egyesület nevét nem ismerik a XVIII. kerületi lakosok. Pedig ez az a szervezet, amelyet állami és önkormányzati támogatásokkal tízmilliós nagyságrenddel tömött ki a helyi Fidesz annak érdekében, hogy a Havanna-lakótelepen is erősödjön a kormánypárt. Ez egyébként nem jött össze, 2014-ben mindkét havannai választókerületben a helyi MSZP által vezetett ellenzéki szövetség jelöltje nyert.

Pedig a Jövő Ifjúságáért Egyesületen keresztül - a közpénzeken túl megkapott- ruha- és élelmiszer- adományokat a helyi fideszes pontentátok előszeretettel osztogatták párthovatartozásukat nyíltan vállalva az Egyesület Havanna utca 50. szám alatti irodájában annak bezárásáig.

Erkölcsileg különösen is aggályos, hogy egy civil szervezet álarca mögé bújva jótékonysági szervezetektől élelmiszer- és ruhaadományokat gyűjt a XVIII. kerületi Fidesz, amelyet aztán a párt helyi önkormányzati képviselői osztanak ki a kampányízű adományosztások során.

Nem mellesleg az egyesület elnöke, Lukács László, illetve a szervezet alelnöke, aki történetesen a felesége: Lukács Lászlóné Krisztina évek óta a kerületi Fidesz tagjai, a párt havannatelepi aktivistái. Az adományokra rászoruló havannai lakosok velük szemben nyilván nem merik felvállalni politikai nézeteiket, és az adományokért cserébe kénytelenek lesznek a helyi Fideszt támogatni az elkövetkezendő választások során. Így kell a nehéz sorsú rászorulókat agresszivan befolyásolni politikai célok érdekében.

A helyi Fideszből érkező információink szerint a Jövő Ifjúságáért Egyesület már a kormánypárt kerületi szervezeténél is többeknél kiverte a biztosítékot, hiszen a helyi Fidesz erős embereinek hasonló célból megalapított álcivil szervezetei a töredékét kapják csak a havannai közpénzszivattyúként működő szervezet által elnyert állami és önkormányzati támogatásoknak. Információink szerint sértett Fideszesek már az Ügyészséghez is fordultak, hogy megállapítást nyerjen az Egyesület törvénytelen működése és így az megszűntetésre, feloszlatásra kerüljön. Az Egyesület ugyanis nem tartja be a civil szervezetekre vonatkozó működési szabályokat: nem rendelkezik a törvény által előírt minimum tíz főnyi, tagdíjat fizető taggal és 2016 óta nem nyújtotta be a Bíróságra éves beszámolóját sem - így az sem tudható, hogy az elmúlt években elnyert több mint ötvenmillió Forint közpénz felett diszponáló egyesület vezetősége mire és mennyit költött.

Tippünk azért volna, hiszen Lukács László és felesége két éve vásárolt saját tulajdonú lakóingatlant a Havanna lakótelepen. Ez az ingatlan egyébként az egyesület székhelye is, hiszen a havannai iroda már több mint egy éve bezárásra került.

Van tehát egy egyesület, amelynek egy magánlakás a székhelye, sok tízmillió forintnyi támogatást kap állami szervektől épp úgy, mint a került Fideszes vezetésű önkormányzatától, néhány kampányízű adományosztást leszámítva érdemben nem végez semmilyen tevékenységet, köddé vált egykori irodájával együtt és az alapvető törvényeket sem betartva törvénytelenül és átláthatatlanul működik. Csak bízunk abban, hogy az Ughy Attila által vezetett XVIII. kerületi önkormányzat a jövőben csak törvényesen működő, ténylegesen civil szervezeteknek ad támogatást.

Az egyesület rendezvényein rendszeresen megjelenő Havasi Zoltán, fideszes önkormányzati képviselő nem válaszolt az írásban feltett kérdéseinkre, amelyekben többek között arra lettünk volna kíváncsiak, hogy milyen szálak kötik az egyesülethez, amelynek eseményein rendszerint jelen van. Megkérdeztük tőle azt is, hogy mit tud a szervezet gazdálkodásáról. Többszöri kérdésünkre azonban több hét alatt sem válaszolt. 

Szólj hozzá

fidelitas közpénz pestszentlőrinc bűncselekmény havanna ughy attila pestszentimre havanna lakótelep Fidesz Havasi Zoltán álcivil