2011. ápr 28.

Közel 5 ezer munkanélküli a kerületben?

írta: Lmagazin
Közel 5 ezer munkanélküli a kerületben?

A KSH legfrissebb jelentése szerint a munkanélküliségi ráta 11,6 százalékra nőtt. Ez a mutató 1998 óta csak kétszer volt magasabb.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentéséből kitűnik, hogy pár fő híján megközelíti a fél milliót azon állampolgárok száma, akik nem rendelkeznek munkahellyel. Kerületünk lakossága 100 ezer fő, így amennyiben ezt az arányt vesszük figyelembe könnyen megállapítható, hogy kerületünkben közel 5 ezer embernek nincs ma munkája. Sajnálatos módon a folyamathoz a kerületi önkormányzat is nagyban hozzájárult. Mint arról korábban beszámoltunk decemberben Ughy Attila polgármester felmondta a kerületi közmunka egyesülettel több, mint egy évtizede kötött szerződést, amelynek eredményeként közel 170-en veszítették el a munkájukat.
A kerület 2011. évi költségvetésében közel 50 álláshelyet szüntetett meg a kerület vezetése az oktatási intézményekben. Ezzel párhuzamosan már több tucatra tehető azon közalkalmazottak, köztisztviselők száma, akiknek az elmúlt hónapokban - kihasználva az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét - megszüntették munkaviszonyát a kerületi önkormányzatnál.
A fenti leírt folyamatok ellenkezőjére is találunk példát. Az önkormányzat hivatalában, valamint a kerületi vállalatoknál egyre többen jelennel meg olyanok - jellemzően vezető beosztásban, akik nem a kerületben, sok esetben még csak nem is a fővárosban élnek. Korábban beszámoltunk már róla, hogy a XVIII. kerületben is számos furcsaságra figyelhettek fel a közéletet figyelemmel kísérők a gazdasági társaságok vezetőinek kinevezése kapcsán. Ughy Attila polgármester nem minden posztra talált megfelelő embert a közel 100 ezer fős kerületben, így a legfontosabb pozíciót betöltő tisztségviselőnek, a Vagyon18. Zrt., majd az összevont holding-szervezet várható elnökének Werner Péter XIII. kerületi lakost, a város üzemeltetését ellátó cég ügyvezetőjének Péntek Tamás isaszegi lakost, a kerületi kulturális - és sportéletet meghatározó cég, a Bókay kft. élére Csempesz Iván etyeki lakost, míg a társaságok kiemelt ellenőrzési funkcióit ellátó felügyelő bizottság elnökének Szlávik László budaörsi lakost nevezte ki.
Szólj hozzá

fidesz átverés pestszentlőrinc pestszentimre attila;ughy attila; péntek tamás munkanélküliség; szlávik lászló csempesz iván wermer péter