2011. máj 20.

Hibásan másoltak néhány cikket az alkotmányba

írta: Lmagazin
Hibásan másoltak néhány cikket az alkotmányba

Schmitt Petronella, az Alkotmányelőkészítő Bizottság titkárának közleménye szerint az új Alkotmány W cikkelye helyesen: "A vérbulcsúkat és a jenőket a köztársasági elnök nevezi ki, a gyulák és a karboncák javaslatára". Ez a cikkely hatályon kívül helyezi a Vérszerződés 2 § (3) "hogy mig életök tart, mind maguknak, mind maradékaiknak vezére mindig Álmos nemzetségéből legyen" paragrafusát. Sajnálatos módon a sajtóban az "Amikor hazahozod Rózát, vegyél a vegyesboltban másfél kiló tokaszalonnát és néhány lábasjószágot, csókol Anikó" mondat jelent meg, ami értelemszerűen nem az Alkotmány, hanem a Kiskereskedelemről és élelmiszeripari termékekről szóló, 1976. évi CXI. törvény módosítása.

A Magyar Távirati Iroda kérdésére válaszolva a Nemzeti Konzultációs Iroda szóvivője, Szájer Etelka megerősítette, hogy a fenti email azon csatolmánya, amelyben a "Kit kell ahhoz megdugni, hogy ezt a kurva Alkotmányt valaki feltegye az internetre?" mondat szerepel, szigorú közjogi értelemben nem lesz része az alaptörvénynek, de iránymutató lehet a jogszabályi környezet megváltoztatásakor.
Amint azt Szijjártó Fruzsina, a FIDESZ-KDNP konzultációs tanácsának főgyakornoka korábban jelezte, félreértéseket szülhetett az index.hu által munkaanyagként publikált tervezet azon fordulata, amelyben a "Figyu, Viktor, ha betesszük ebbe a szarba, hogy csak szüzen lehet házasodni, leszállnak rólunk ezek a faszkalap kádéenpések? Laci" mondat volt olvasható. A FIDESZ álláspontja szerint ez semmiben sem mond ellent az állam és az egyház ünnepélyes és az esztergomi bíboros által is többször megáldott szétválasztásának.
Ugyanakkor Kövér Eleonóra, az Együttműködési Főtanács jegyzője közölte, hogy a "Kibaszottul elegem van ebből a bohóckodásból, bakker, tényleg azt hiszitek, hogy ezt bekajálják azok a tűzoltók, akiknek elvesszük a korkedvezményes nyugdíját? " kifejezés ugyan nem illeszkedik szervesen az Alkotmány szövegébe, de mutatja, hogy a Belügyminisztérium feltétlenül ragaszkodik az uniós normákhoz.
A távirati iroda információi szerint egyes alkotmányjogászok kifogásolták a tervezetben feltűnő "Majd legközelebb nem fognak baszakodni velünk ezek a taláros majmok" kitételt. Mindazonáltal megbízható forrásaink szerint csak elírásról van szó, a kérdéses cikkely pontos szövege: "Valljuk, az Alkotmánybíróság a magyar alkotmányos rendszer egyik legfontosabb tartóoszlopa. A testület valamennyi törvényt megvizsgálhatja és kimondhatja azok alkotmányellenességét, kivéve azokat a törvényeket, amelyek magánhangzókat is tartalmaznak".
 
MTI, Budapest, Magyarország (majd pont Magyar Köztársaság...).
   
Mi is szeretnénk visszamenőleg is komolyan résztvenni az alkotmányozásban. S ha már komolytalan-súlytalan a kiküldött 12 "alkotmányozó" kérdés, akkor inkább a kiváló Örülünk Vincent? blog szerkesztett bejegyzésével szerettünk volna olvasóinknak kedveskedni.
Szólj hozzá