2012. jan 04.

Hol itt a jogbiztonság?

írta: Lmagazin
Hol itt a jogbiztonság?

Ma lett elegem, pedig mostanában annyi pofátlanság történik, hogy elmondani is lehetetlen. Az Indexen ma legalább három olyan hír volt, ami teljesen megrengeti az emberek jogbiztonságba vetett hitét. Először a hírek, aztán az értékelés:

Rulett közben sem lehet majd cigizni: a cikk arról számol be, hogy pusztán egy napig volt hatályban az a rendelkezés, ami a dohányzásmentes helyiségek közül kivonta volna a casinókat, azaz ezeken a zárt helyeken lehetett volna dohányozni szerencsejáték közben. Maga a hír szerint a fideszes előterjesztők egyszerűen elbénázták a módosítójukat, mivel ezt egy másik jogszabály semmissé tette. (A riport nem emlékezik meg arról, hogy az átgondolatlan dohányügyi szabályozást - amely számos vendéglátóipari egység bezárását vonja maga után -, illetve az idiótikus játékgép szabályozást - amely brutálisan megemelte a játékadót, így számtalan gépet adtak le az üzemeltetők - követően a fideszes mutyisták lobbisták honatyák azt szerették volna, hogy a dohányos játékfüggőkkedvelők kizárólag casinóba járhassanak. Csodás, nem? Mindent megszüntetünk, de a többek között Andy Vajna érdekeltségeibe tartozó kaszinókat felvirágoztatjuk. Hisz Ő a mi fiunk...

A fentiek miatt már rég nem írnánk cikket. A felháborító az, ahogy megjelenik a vonatkozó passzus. Hol jelenik meg, na hol? A viziközmű-törvényben!

Következő. Hidegzuhany az áfa-visszaigénylőknek:A rendelkezés arról szól, hogy az áfa-visszaigénylésre vonatkozó 30 és 45 napos NAV-határidők csak akkor állnak fent, ha az adózó a kérelem pillanatában az összes általa befogadott számla ellenértékét kifizette. Az összeset. Ellenkező esetben 75 napra nő a NAV rendelkezésére álló visszautalási határidő. Megint a vállalkozó szív. Ismerve a gazdaság dinamikus jellegét, a különböző fizetési határidejű konstrukciókat, a rendelkezés teljesen ellentétes a józan belátással. Természetesen ezért sem ragadnánk billentyűzetet. Tudják hogy melyik jogszabály tartalmazza a passzust? Na, melyik? A befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg.

A harmadik hír némileg eltér témájában az előzőektől. Elvárják a regisztrációt, de pofára ejtik az autóst: arról szól az írás, hogy egy rendszámát honosítani - Magyarországon forgalomba helyeztetni - kívánó vállalkozásnak milyen kínokat kell átélnie, mert a jogszabályalkotó képtelen volt koharens szabályozást kialakítani, illetve a változtatások okoztak működési problémákat.

A három hír egyirányba mutat: a kormányzat, és az őket kiszolgáló (mert így van) fidesz frakció a józan észjárást megcáfolva, valami forradalmi őrülettől hajtva olyan kaotikus jogalkotást folytat, ami időnként megmosolyogtató, időnként felháborító, de mindenféleképp szégyenletes. Az érdemi vita nélkül elfogadott javaslatok, az utolsó percben leadott, egymásnak ellentmondó módosító indítványok, a törvényeket és házszabályt megszégyenítő jogalkotás egyszerűen szégyenletes. Ez a borzalmas kontárkodás kaotikus állapotokat teremt mind az állampolgárok, mind a vállalkozások, de ugyanígy a autonóm és végrehajtó intézmények számára is. A visszamenőleges törvénykezést, a jogbiztonság hiányát még sikerül megfűszerezni a jogba vetett teljes bizalomhiánnyal is. Itt jelenleg a törvénykezéssel való módszeres visszaélés folyik. Csak a Fidesz, meg a Fidesz, és a Fidesz, meg a mutyi!

Amikor az átlag állampolgár a fentiekhez hasonló hírekkel szembesül, akkor zsigerileg tör ki belőle a "ha nektek lehet, akkor nekem is" mentalitás, és olyan messze kíván helyezkedni az államhatalom látókörétől, amilyen messze csak tud.

És végül egy hírecske az elmúlt két napból. Milliárdos állami marketingre keresnek ügynökséget: a híradás szerint az Agrármarketing Centrum mutyigyanus közbeszerzést ír ki marketingfeladatokra. Ez olyan, mintha a borgazdaság vezető borásza pályázatot írna ki borok házasítására, vagy ha a fodrász alvállalkozót keresne vágásra. Ő időpontot ad, tán-tán mos, és számláz, de a hajvágásra szakértőt venne igénybe.

A pályázat részletei:december 31-én meghirdetik, január 9-ig lehet rá jelentkezni. Milliárdos keretszerződésre kilenc napot adni felkészülésre, pályázat összeállítására, árkalkulációra, referenciák beszerzésére. Csodálatos. Tudják mi a kiíró intézmény neve? Agrármarketing Centrum. A feladat amire most pályázatot írnak ki, az a szervezet kőkemény alapfeladata. Ezért van, ezért lézengenek benne menedzserek top fizetésért, középvezetők, beosztottak. Nehéz nem mutyista szőnyegbombázásról beszélni.

 

Szólj hozzá

fidesz mutyi jogbiztonság alkalmatlanság