2012. feb 04.

"Elszállt" Petrovai László gondolatai a Malév csődről

írta: Lmagazin
"Elszállt" Petrovai László gondolatai a Malév csődről

Bár nem mindenben értünk egyet Petrovai László képviselő úr megállapításaival (ez nem is baj), a lényeges kérdésekben szinte azonos álláspontot képviselünk. Itt jegyeznénk meg, hogy az önkormányzat hivatalos honlapja nem tartotta hírértékűnek a Malév csődjét, ezidáig egy szót sem írtak erről a kerületünket és hazánkat fájdalmasan érintő súlyos eseményről.

 "Nincs egy hónapja, hogy az LMP 18. kerületi csoportjának FaceBook falán bejegyzést tettem a Hírszerző "Elkaszálta Magyarországot Brüsszel a MALÉV miatt" c. cikkét idézve. Akkor kongresszus előtt álltunk, fontos stratégiai döntések meghozatalára készültünk, így a bejegyzés apropóját nem a nemzeti légitársaság szappanoperájának aktuális fejezetével kapcsolatos gazdasági kérdések adták.

Sokkal inkább arra próbáltam rávilágítani akkor, hogy az országunkban kialakult helyzet mennyire abszurd, s annak kezelése az elmúlt évtizedek hatalmi elitjének  bármiféle rehabilitálásával mennyire reménytelen vállalkozás. A bejegyzés így szólt:

"Szóval amikor - amúgy teljesen jogos - kritikával illetjük a jelenlegi rezsimet felelőtlen gazdaságpolitikájáért, akkor azért arról se feledkezzünk meg, hogy a korábbiak jócskán hagytak maguk után olyan szemetet, amit a mostaniaknak kell eltakarítaniuk. Amikor arról beszélünk, hogy "kivel ki ellen", akkor "helyezzük súlyba" az első (KIVEL?) kérdést is, bármennyire indokoltnak látjuk mostanság az utóbbi (KI ELLEN?) hangsúlyosságát!"
Azt kell mondjam, ezen e kérdésen - mint ahogy a kongresszuson is - túl vagyunk.

Amiért a MALÉV ügye újra előtérbe kerül, az a hír: "Az Igazgatóság döntése alapján a kár minimalizálása érdekében elrendeli a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. Ennek értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szállnak fel Malév repülőgépek."


Természetesen beindult a sajtó. A kormánypárti médiagépezet "elmú't nyó'cévezik" és  az EU-t láttatva a leállás okozójaként  a számára most amúgy is oly' kedves irányba terelgeti a közhangulatot.
(Azt pedig nem szeretném minősíteni, és különösen a politikai aljasság kategóriájába tartozónak tartom, hogy a hivatkozott mno-s cikk az utolsó lökést kizárólag a tel-avivi reptér intézkedésének tulajdonítja, miközben nem említi meg, hogy más hírforrások szerint pontosan ugyanaz a helyzet állt elő az írországi Dublinban is.)

Az ellenzéki sajtó természetesen a kormányzó erők újabb cselekvési impotenciáját látja az ügyben, vagy gazdaságpolitikai stratégiák elemzésébe kezd. És közben ...?

És közben nem látjuk a fától az erdőt! Kerületünk legnagyobb piaci szereplőként jövedelmet termelő munkáltatója az ország egyetlen korlátlan forgalmú nemzetközi repülőtere a Ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, mely még nem is olyan régen Kelet-európai nemzetközi elosztási központi szerepről vízionált. Gyönyörűen sikerült az I. terminál műemléki felújítása, átadták a SkyCourt-ot, tervek között szerepel a II.'C' terminál megépítése és egyéb, a reptérhez kapcsolódó fejlesztések beindítása is.
Nos ennek a repülőtérnek a forgalmát a ma elhangzott nyilatkozatok szerint 35-40%-ban a MALÉV gépek biztosították. Azt hiszem, nehezen cáfolható állítás az, hogy ez a mérték van akkora, hogy kiesése képes döntően befolyásolni a repülőtér gazdaságos működését. És innen nincs megállás. A forgalom csökkenése nem csak a repülőtér, hanem a rátelepült, vagy települni szándékozó gazdasági szervezetek sorsára is döntő hatással lesz. A már meglevők létszámleépítésekkel, a szolgáltatások "racionalizálásával", visszafogásával reagálnak majd, míg a tervezett beruházások értelemszerűen elmaradnak, s ha a szándék komoly volt úgy a versenytársakhoz - elsősorban Pozsonyba, Bécsbe - vándorolnak. Nem sorolom tovább:
Fájni fog! Fájni fog az egész országnak, de különösen kerületünknek.

Az első dominó kibillent egyensúlyi helyzetéből, és vészesen közeledik a sorban utána következőhöz. Rebesgették, hogy a "fiúk már tudják, hol lesz a legjobb kezekben a MALÉV, ... vagy annak piaca". Nem tetszett és most sem tetszik a gondolat, de ennek ellenére most kénytelen vagyok bízni benne, hogy így van, és napokon belül szupernóvaként robban a köztudatba a Messiás! Mert könnyebb a billenő dominót újra egyensúlyba hozni, mint az egymásra dőlők súlyát a harmadik, negyedik, x-edik darabnál megtámasztani, majd egyenként visszaállítani az egész sort."

 

forrás:http://petrovailaszlo.blogspot.com/2012/02/elszallt.html

Szólj hozzá