2012. ápr 17.

Újabb gondok az önkormányzati lakások körül

írta: Lmagazin
Újabb gondok az önkormányzati lakások körül

A hét  önkormányzati lakásra kiírt szociális bérlakási pályázatot, bár 5 hónapig tartott, de végül is sikerült elbírálni, s ez adott némi reményt , hogy a folyamat folytatódik, és végre lesz bérlője annak a több mint  50 üresen álló lakásnak is, amely rövidebb-hosszabb ideje sokmilliós felesleges kiadással terheli meg az önkormányzat amúgy is szűkös költségvetését.

Sajnos azonban egy újabb és felettébb kínos malőr tovább lassítja a folyamatot, jól példázva ezzel a városvezetésnek a lakásügyekben való járatlanságát, különösen Csomó Tamás, a területért felelős alpolgármester tehetségtelenségét és dilettantizmusát. Történt ugyanis, hogy összehívásra került egy együttes Népjóléti- és Tulajdonosi Bizottsági ülés, amely úgy 40 üresen álló lakás bérbeadási jogcímét lett volna hivatott meghatározni, a képviselőknek azonban dolguk végezetlenül, lógó orral és nem kevés indulattal kellett eltávozni. Az ok a többszöri módosítást követően még mindig számos szakmai hibát tartalmazó. kizárólag a FIDESZ-KDNP-s képviselők által támogatott önkormányzati lakásrendeletben keresendő.  A rendelet ugyanis tartalmaz egy olyan pontot - melyhez az ellenzéki képviselők többszöri tiltakozása ellenére Csomó Tamás makacsul ragaszkodott -,  hogy az összevont bizottsági döntést meg kell előzzön minden év febr. 28-ig egy testületi döntés, amely az év során megüresedő lakások jogcímeinek sorrendjéről dönt. Mivel ilyen testületi döntés nem volt, így a bizottságok sem tudtak jogszerűen döntést hozni.

Az esetet több, a városvezetés számára igen kínos közjáték is színesítette. Ugyan a hivatalban a lakásügyön már csak jogászok dolgoznak, és az elkészülő előterjesztéseket a jegyzőnek vagy az aljegyzőnek is látnia kell, a jogi hibára mégis egy ellenzéki szocialista képviselő hívta fel a figyelmet, mire az előterjesztő alpolgármester profán egyszerűséggel így reagált: „Hát nekem is rémlett ilyesmi…”   Volt is honnan, hiszen egy évvel korábban ugyanez az eset megtörtént, csak akkor szintén  egy  ellenzéki észrevételre reagálva az aljegyző fújta le az ülést

A végeredmény elszomorító! Az önkormányzati bérlakások továbbra is üresen állnak, a bedőlt devizahitelesek, az alacsony keresetű és sokgyermekes családok pedig tovább nyomoroghatnak az albérletben vagy épp a szülőknél beszorulva egy ki szobába, arra várva,hogy az önkormányzat nagyhatalmú urai egyszer végre eligazodván az önmaguk által alkotott kaotikus szabályozásban talán méltóztatnak segíteni rajtuk.

Szólj hozzá

fidesz csomó tamás alkalmatlanság