2012. aug 08.

Jogosan szerzett vagyont egy jogállamban nem lehet a tulajdonosától megtévesztéssel elvenni.

írta: Lmagazin
Jogosan szerzett vagyont egy jogállamban nem lehet a tulajdonosától megtévesztéssel elvenni.

Blogunk múlt héten adott hírt arról, hogy a kormánypárti fogadkozások ellenére bekövetkeztek azok a jóslatok, amelyek szerint a kormány ellopta több, mint 3 millió ember magánnyugdíj pénztári megtakarításait. Mint ismeretes, a Fidesz kormány azzal az ígérettel vette rá emberek millióit, hogy visszatérjenek az állami nyugdíj rendszerbe, hogy garantálták többek között az egyéni számlavezetést. Erről, és sok más korábban tett ígéretről derült ki a múlt héten, hogy nem teljesül.

Blogunk a hír kapcsán megkereste a kerület országgyűlési képviselőit, és kérdéseket tettünk föl nekik.  Schiering Gábor, az LMP kerületi képviselőjének válaszait adjuk közre. Az LMP-s országgyűlési képviselő a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításával kapcsolatban saját blogján már több írásban kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban.

LM.: Miért nem támogatta a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításáról szóló törvényt?

Scheiring_Gabor_03.jpgSG.: Mert meggyőződésem, hogy a jogosan szerzett vagyont egy jogállamban nem lehet a tulajdonosától megtévesztéssel elvenni. Ez a kérdés egyébként független attól, hogy ki milyen nyugdíjrendszert tart ideálisnak, és hogyan viszonyult a felszámolt kötelező magánnyugdíjpénztári pillérhez.

LM.: Álláspontja szerint a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításáról szóló törvényről szóló szavazáskor az országgyűlési képviselők birtokában voltak minden lényeges információnak és garanciának, hogy ilyen horderejű kérdésben felelősségteljesen szavazhassanak?

SG.: A választókat és a képviselőket is megzsarolták és átverték. Matolcsy György és a Fidesz-kormány azzal fenyegetett, hogy a magánnyugdíjpénztárban maradók nem szereznek jogosultságot  állami nyugdíjra abban az időszakban sem, amikor már a teljes nyugdíjjárulékukat az állami kasszába utalják. Másfél évvel később kiderült, hogy ez üres blöff volt.

Másrészt azzal csábították át a manyup-tagokat az állami kasszába, hogy ott majd egyéni számlára vezetik át a megtakarításaikat. Mint látjuk, ebből sem lett semmi, és egyelőre semmi jel nem utal rá, hogy a Fidesz valaha is bevezetné az egyéni számlákat a befizetéseink nyomon követhetősége érdekében.

LM.: Az egyéni számlák bevezetésének elmaradása milyen hatással lesz a több, mint 30 ezer XVIII. kerületi állampolgár megtakarításaira?

SG.: Továbbra sem fogjuk tudni, hogy mennyi pénzt fizettünk be a nyugdíjszámlánkra, és milyen járandóságra számíthatunk nyugdíjba vonulásunk esetére. Vagyis a nyugdíjak nem jogos járadékként, hanem kormányzati kegyként élnek a fideszes vezetők fejében. Erre utal az is, hogy a fizetendő járulékot átnevezték szociális hozzájárulási adóvá, vagyis felszámolták a biztosítási jogviszonyt; azt, hogy a befizetésünk után jogosultak vagyunk a későbbi kifizetésre, a nyugdíjra.

LM.: Ellenzéki országgyűlési képviselőként milyen lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a kerületben élő 30 ezer, az ügyben érintett állampolgár egyéni nyugdíjszámlája az állami rendszerben is biztosított legyen?

SG.: Ellenzéki képviselőként a Fidesz-kétharmad ellenében nincs sok lehetőségem, ezért a következő két évben mindent meg fogok tenni azért, hogy a jövő nyugdíjasait átverő, megzsaroló és megkárosító Fideszt kisebbségbe szorítsuk 2014-ben. Azt biztosan állíthatom, hogy az LMP kormányra kerülve létre fogja hozni az egyéni nyugdíjszámlák rendszerét.

Szerkesztőségünk továbbra is várja, a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítását megszavazó két kerületi fideszes képviselő Ughy Attila és Kucsák László válaszait a feltett kérdésekre. 

Szólj hozzá

scheiring gábor kucsák lászló attila;ughy attila; kucsák lászló schmitt pál