2012. sze 10.

Isten éltesse Pogány Juditot

írta: Lmagazin
Isten éltesse Pogány Juditot

Ma szeptember 10-e van. Kezdjük két fontos történelmi eseménnyel: 114 éve követtek el merényletet Sissi hercegnő ellen. Erzsébet osztrák császárnét és magyar királynét a Genfi-tó partján támadta meg és szúrta le egy olasz anarchista.

Horn Gyula külügyminiszter 1989-ben jelentette be a magyar kormány döntését, miszerint az NDK állampolgárai szabadon távozhatnak az NSZK felé.

Szó szerint divatos nap is a mai, hiszen 166 évvel ezelőtt Elias Howe szabadalmaztatta a varrógépet. Majd néhány évtizeddel később, egész pontosan 1890-ben megszületett egy olasz-francia tervező, aki divatba hozta a válltömést – a nők nagy örömére.

Egy magyar sportdiplomáciai siker is kötődik ehhez a dátumhoz: 1985-ben aláírták a hazai Forma 1-es autóverseny-futamok rendezéséről szóló megegyezést. Rá 1 évre pedig elindult az első Magyar Nagydíj, amelynek a mogyoródi Hungaroring ad otthont.

Ma ünnepli 44. születésnapját Guy Ritchie, angol származású filmrendező, forgatókönyvíró, akit mindenki csak Madonna volt férjeként emleget.

Szintén a mai napon született Kaposváron Pogány Judit. A 68 éves Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Koltai Róbert felesége. Legismertebb filmjei: A legényanya, a Sose halunk meg, a Csinibaba és a Hyppolit. És nem utolsósorban ő volt Vuk gyerekhangja is.

Jöjjön most egy kis nosztalgiázás ebből a nagyszerű rajzfilmből:

Szólj hozzá