2012. sze 20.

Porszívóval elő! Ma van a Takarítás Világnapja!

írta: Lmagazin
Porszívóval elő! Ma van a Takarítás Világnapja!

Szeptember 20-a van. Bizony már 493 éve annak, hogy a portugál felfedező, Ferdinand Magellán elindult világkörüli útjára.

Egy remek alkotás létrehozója 190 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. Ő Peter Mitterhofer, egy német asztalosmester, aki megépítette az első írógépet.

1863-ban ment el sokak kedvenc meseírója-és gyűjtője, Jacob Grimm. Wilhelm öccsével közösen dolgozott, ezért sokszor csak Grimm testvérek néven emlegetjük őket. Csak néhány a legszebb és legemlékezetesebb gyűjtéseik közül: Holle Anyó, Hamupipőke, Piroska és a Farkas, a Brémai Muzsikusok, Hüvelyk Matyi, Babszem Jankó, Hófehérke, Csipkerózsika.

Aki egy kicsit elmerülne a mesék világában, ezen az oldalon bátran csemegézhet:

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/kulfoldi/grimm/html/

A magyar irodalom világából is van kire emlékeznünk: 115 éve született Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus. Az úgynevezett népi írók táborához került közel. Fő művének az Ábel –trilógiát tarják: Ábel a rengetegben, Ábel az országban és Ábel Amerikában. Írásaiban főleg a székely falvak világát és az erdélyi szegénység életét ábrázolta.

Isten éltesse Bitskey Tibor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színészt is, aki ma 83 éves. Főbb szerepei:Ádám (Madách: Az ember tragédiája), Vronszkij (Tolsztoj: Anna Kerenina), filmjei: Egy pikoló világos, Egri csillagok. Nagy vadász és természetjáró hírében áll.

Szintén boldog születésnapot kívánunk a 78 éves olasz dívának, Sophia Loren-nek. Többszörös Oscar-és Golden Globe-díjas filmszínésznő, a filmtörténet egyik legnépszerűbb csillaga. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének is számít, főleg hazájában.

Ráadásul, magyar kötődéssel is büszkélkedhet: fia, ifjabb Carlo Ponti karmester egy honi hegedűművésznőt vett feleségül, Mészáros Andreát. Idén tavasszal született meg Sophia második magyar unokája.

Ma ünnepel Aradszky László is. A táncdalénekes 77 éves, és még ma is nagyon kedveli a közönség. Az első magyar aranylemezt ő kapta az "Isten véled édes Piroskám" című lemezért.

Egy 1966-os, mondhatni retró felvételre bukkantunk:

A születésnaposok sorát Csapó Gábor, becenevén Dudi zárja. Az olimpiai bajnok, 272-szeres magyar válogatott vízilabdázó, edző és jogász ma tölti be 62. életévét.

Végül egy aktualitás: az ENSZ Környezetvédelmi Programja 20 éve hirdette meg szeptember 20-ra a Takarítási Világnapot. Az akció Ausztráliából indult. Hazánkban ilyenkor a környezet megtisztítására hívják fel az emberek figyelmét.

 

Szólj hozzá