2012. sze 22.

Beköszöntött a csillagászati ősz!

írta: Lmagazin
Beköszöntött a csillagászati ősz!

„Jön már az ismerős, széllábú, deres ősz.

Sepreget, kotorász, meg-meg-áll, lombot ráz.

Lombot ráz, diót ver, krumplit ás, szüretel.

Sóhajtoz nagyokat, s harapja, kurtítja

a hosszú napokat.”

Ahogy Kányádi Sándor: Jön az ősz című gyönyörű verse is érzékelteti, visszavonhatatlanul kezdődik az ősz. Ma van ugyanis az őszi napéjegyenlőség napja. Tudta, hogy ilyenkor az éjjelek és a nappalok a Föld minden pontján egyforma hosszúak?

Két történelmi csemege erről a napról: 1692-ben boszorkányságért utoljára akasztanak fel embert az USA-ban. 1792-ben pedig kikiáltják a Francia Köztársaságot.

Egy másmilyen csemegét is köszönhetünk szeptember 22-ének. 109 éve szabadalmaztatta a fagylalttölcsért egy olasz árus. Italo Marchiony a korlátozott kehelyszám és a mosogatás helyett papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban árulta a nyalánkságot. Ez az ötlet sokat segített a fagylalt elterjedésében.

1910-ben ezen a napon született Faludy György Kossuth-díjas magyar költő, műfordító, író. 1937-ben jelentette meg a Villon-átköltéseket, amely jó időre meghatározta pályáját. 1961–62-ben írta a Pokolbéli víg napjaim című önéletrajzi visszaemlékezéseit. A könyv 1987-ben jelent meg először hazánkban a kommunista cenzúra által betiltott szamizdat kötetként. Bejárta a fél világot, végül Budapesten telepedett le. A költőt 2006. szeptember 1-jén, otthonában érte a halál. Faludy soha nem riadt vissza a polgárpukkasztó viselkedéstől. Egyszer például egy tévés interjúban nyíltan beszélt biszexualitásáról, de az anyag csak halála után került adásba. Aztán 2002-ben feleségül vette Faludy Fannit, aki 65 évvel volt fiatalabb nála.

83 éve jött a világra Váradi Hédi Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes, kiváló művész. 1964-től haláláig a Nemzeti Színház tagja volt. Színházi és filmes szerepei ellenére sokan csak úgy emlékeznek rá, mint Irma hangjára a Frédi és Béni című rajzfilmből.

Ma van a 61. születésnapja az angol rock énekesnek, David Coverdale-nek. Világhírét annak köszönheti, hogy 1973-ban Ian Gillan utódja lett a Deep Purple-ben. Sokan csak kacagtak, hogy a banda egy ismeretlen énekest vett be, de amikor kijött a Burn című lemez, minden nevetés az arcokra fagyott. Coverdale elképesztő hangterjedelmével egy csapásra kivívta az elismerést. A Deep Purple feloszlása után két lemezt adott ki saját neve alatt, majd Whitesnake néven folytatta pályáját. Jöjjön egy nóta még a Deep Purple-korszakból:

Ma lép a 36. életévébe Ronaldo brazil profi labdarúgó, aki a brazil labdarúgó-válogatott játékosa volt 2011-ig. Beceneve: a Fenomén. Nem véletlenül. Ő a világbajnokságok történetének legeredményesebb góllövője 15 góllal. Háromszor lett az év labdarúgója.

21 évvel ezelőtt Bryan Adams (Everything I Do) I Do It For You című dalával 12 héten keresztül vezette az angol slágerlistát. A ballada a Robin Hood című film betétdala. Nálunk még ma is a topon van:

2004-ben szervezték meg Budapesten az első Critical Mass kerékpáros felvonulást az Európai Autómentes Nap alkalmából. A kritikus tömeg idei akciója elmarad. A rendezvényhez szorosan kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét, amelyet a fővárosban 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között tartanak meg. A hosszú távú cél az, hogy rávegyék az embereket, hogy utazásaikhoz inkább alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Már hagyomány, hogy ilyenkor az Andrássy utat néhány napig teljesen lezárják az autósok elől. A részletes programot itt olvashatja el: http://www.mobilitasihetbudapest.hu/detail.php?id=162

Szólj hozzá