2012. okt 09.

Ma lenne 72 éves John Lennon!

írta: Lmagazin
Ma lenne 72 éves John Lennon!

Október 9-e van, a Posta világnapja. 138 éve hozták létre az Általános Postaegyesületet, amelyet később Egyetemes Postaegyesületnek neveztek. A 22 alapító ország között volt Magyarország is.

Réges-régen, 1201-ben látta meg a napvilágot Robert de Sorbon francia teológus, IX. Lajos király gyóntatója, a világhírű párizsi Sorbonne egyetem alapítója.

1855. október 9-nek köszönhetünk egy remek technikai vívmányt is: Isaac Singer ekkor szabadalmaztatta a motoros varrógépet.

153 éve született Bodola Lajos mérnök. Hála neki tudjuk, hogy „mi merre hány méter.” Ő volt ugyanis a méterrendszer hazai bevezetésének egyik úttörője.

1914-ben ezen a napon a német csapatok elfoglalták Antwerpent (Belgium) az I. világháború alatt.

72 éve Liverpoolban jött a világra a 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, a The Beatles egyik alapító tagja, John Lennon. A gombafejűek az ötvenes évek végén álltak össze. A tagok: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr.

1962-ben készítették el első lemezüket "Love Me Do" címmel. 1964-től kezdtek turnézni a világban, és bemutatták "A Hard Day's Night" című filmjüket is. A rajongók mindenhol szó szerint szétszedték őket. Az 1960-as években Paul McCartneyval való együttműködése komoly hatást gyakorolt a rockzene fejlődésére. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. 1980. december 8-án New Yorkban Mark David Chapman gyilkolta meg. 2002-ben a BBC közvélemény-kutatás alapján összeállította "A 100 legnagyobb brit" listáját, amelyen Lennon a 8. lett. Hallgassa meg John Lennon egyik legnépszerűbb dalát, az Imagine-t. Ez már a Beatles feloszlása utáni, szólókarrieres évekből való:

Egy kis történelmi csemege: 68 évvel ezelőtt hazánkban kormányrendelet tiltotta meg a vendéglőknek a húsétel felszolgálását. Kivételt jelentettek a III. és IV. osztályú helyek, de itt is csak gulyást vagy főtt marhahúst lehetett árulni.

Kerek évfordulót ünnepel Kiss Mari színésznő, aki ma lett 60 éves. A színház mellett hamar belekóstolt a film világába, és szinkronosként is népszerű. Főbb filmszerepei: Egy erkölcsös éjszaka, Rossz emberek, A nagy generáció, Szeleburdi vakáció.

45 éve annak, hogy Bolíviában kivégezték "Che" Guevarát, aki a harmadik világ forradalmárainak példaképe, gerillavezér, és egyben orvos és politikus. Mexikóban találkozott Fidel Castro kubai kommunista politikussal, akivel hamar barátságot kötött. Csatlakozott a hazájukat felszabadítani induló kubaiakhoz, akikkel 1956 novemberében szálltak partra, hogy megdöntsék Fulgencio Batista y Zaldívar, a kegyetlen diktátor uralmát. 1959 februárjában Fidel Castro Ruz vette át a miniszterelnöki hivatalt, Che Guevarát a kubai Nemzeti Bank elnökévé, majd iparügyi miniszterré nevezte ki. Magyarországon is járt, és találkozott Kádár Jánossal is. Később lemondott minden tisztségéről, elhagyta Kubát és családját, hogy egy elnyomó, militarista kormány ellen harcolhasson. 1967 márciusában megkezdődött a partizánháború. Che október 8-án megsebesült és fogságba esett. Másnap kivégezték a bolíviai La Higuerában.

38 éve halt meg Frankfurtban Oskar Schindler, szudétanémet gyáros, aki mintegy 1200 zsidó munkás életét mentette meg a holokauszt idején azzal, hogy lőszer- és edénygyáraiban dolgoztatta őket Lengyelország, illetve a mai Csehország területén. Róla szólt a Schindler listája című film is, amit Steven Spielberg rendezett.

26 éve debütált Londonban Andrew Lloyd Webber egyik sikerműve, az Operaház fantomja című musical. A kritikusok vegyesen fogadták, de a közönség imádta, és azóta is műsoron van.  Idehaza a budapesti Madách színházban nézheti meg. Ha eddig lemaradt róla, íme, egy kis ízelítő:

 

Szólj hozzá