2012. nov 07.

Elmaradt beruházások a Bókay-kertben, több milliós prémium

írta: Lmagazin
Elmaradt beruházások a Bókay-kertben, több milliós prémium

bókay3.JPGEz év elején, januárban számoltunk be Szaniszló Sándor leveléről, amiben a fővárosi képviselő felhívta a problémákat a Bókay-kertre vonatkozóan. A képviselő megemlítette, hogy a Kert általában elhanyagolt állapotban van, számos szolgáltatása megszűnt, illetve balesetveszélyes. A felvetésekkel kapcsolatban akkor Petrovai László, LMP-s képviselő is megírta véleményét.Az önkormányzat, illetve a cég vezetése ezúttal is igyekezett gyorsan tüzet oltani, ami jellemzően az ígérgetésben és a másra mutogatásban testesül meg; ezúttal is ez történt.

bókay2.JPG Banyár László egy megújult kalandparkra, a teniszpályák szükség szerinti újranyitására, a futópálya felújítására, a BMX-pálya szabványosítására,  egy fejlesztési koncepció megalkotására, valamint a programok színesítésére és bővítésére tett ígéretet. Ezen túl még 2010 végén Ughy polgármester feladatul kapta,.hogy készítessen terveket egy, a Bókay-Kertben létesítendő gördeszkapályával kapcsolatban. A télre való felkészülés jegyében érdemes megvizsgálni, hogy a vezérigazgató által tett ígéretek mennyiben valósultak meg. Sajnos most is voltak negatív jelenségek a parkban, találkoztunk letört kosárlabdapalánkkal, szakadozó és kitört kerítéssel valamint szeméttel, de pozitív fejlemények is voltak (ezt majd megírja a Városkép).

bókay6.JPG

A Banyár-féle kalandpark nem volt túl hosszú életű. Ez a kezdeményezés annak rendje és módja szerint el is halt, mivel az odalátogatók szerint ez teljesen komolytalan volt. Érthetetlen, hogy a korábbi izgalmas játékhoz képest miért gondolták azt, hogy ez az ötlet egy újságcikknél többet érhet. Tehát jelenleg nincs kalandpark.

A futópálya felújítása nem történt meg, mára a rönkök teljesen elkorhadtak, kitörtek. A vezérigazgató által jelzett pótlásokból semmi sem látható. Azonban a teniszpálya újra működik!

bókay4.JPGA BMX-pálya továbbra sem üzemel, itt jelentős állagromlásnak lehetünk tanúi. A pálya környékét szemét borítja, az indulórésznél  elhelyezett tetőszerkezet a szétesés szélén, a pihenőrészben fagerendák hevernek szerteszét, a kerítésfonat szét van szaggatva. Nyoma sincs a tervezett munkáknak, jelenleg is használaton kívül van a pálya.

A Bókay-Kert fejlesztési koncepciójáról azóta semmit nem lehet hallani, ilyen anyaggal a külvilág nem találkozott. Pedig a vagdalkozáson túl érdemes lenne megfogalmazni, hogy az Ughy-féle vezetésnek milyen újszerű működési modellje van a Kertre nézve, ha a régivel problémái voltak. Két év elteltével talán időszerű lenne. Vagy egy átnevezés megoldást fog nyújtani erre a problémára is?

bókay5.JPG

A programok bővítése és színesítése kapcsán nem lehet hiányérzetünk. A Városgazda menedzsmentje (feat. Lévai) gondoskodott róla, hogy sokáig emlékezzünk a legnagyobb visszhangot kiváltó rendezvényre. A viccet félretéve elgondolkodtató, hogy hogyan tudott egy korábbi országos hírű, 60 ezer embert megmozgató rendezvény (Szeptemberfeszt) mára egy lokális, a korábbi évekhez képest töredéknyi embert megmozgató kezdeményezéssé válni. Sajnos a kilátogató emberek között is többségben voltak, akik fenntartásaiknak adtak hangot a látottakkal kapcsolatban.

Ez azért jelent problémát, mert a nehezen felépített brand megszűnik, a kilátogatók és kereskedők pedig elfordulnak a rendezvénytől.

bókay1.JPGA Kertben felállítandó gördeszkapályáról azóta sincs hír, pedig érdemes emlékezni: a Havanna programból úgy törölte a Fidesz ezt a projektet, hogy ennek költségeit majd 90%-ban az Unió finanszírozta volna. A Bókay-kert esetében azóta sem lett beadva semmilyen erre vonatkozó pályázat, de még a megvalósíthatóságra és a költségvetés elkészítésére sem lehetett látni számokat. Ez azért problémás, mert jelen esetben nem egy felelőtlen követelésről beszélünk, hanem egy olyan feladatról, amivel a Testület Ughyt és általa Lévait megbízta. Lévai azonban két éve adós maradt a válasszal.

Ha összegezzük, hogy mit ígért Banyár László, és ebből mi valósult meg, akkor csalódottak lehetünk. Pedig a vezérigazgató nem újdonságokat ígért, hanem azt, hogy ami egyszer jól működött, az újra működni fog. Reméljük, hogy, mint ahogy eddig is, jelen esetben is történni fog valami, ha rávilágítunk a problémára. Csak azt tudjuk ígérni, hogy a Kertben folyó fejleményekről újra és újra írni fogunk, amíg a felelős el nem végzi a dolgát. Nem nekünk kéne, de a felelős láthatóan nem ér rá, mással foglalkozik. A rossz nyelvek szerint a városvezetés által elismerten jól végzett munkáért a pár hete felvett milliós prémiumát számolgatja....

Szólj hozzá

lévai istván zoltán pestszentimre felelőtlenség alkalmatlanság szaniszló sándor pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség attila;ughy attila; hozzánemértés lévai istván városgazda zrt banyár lászló