2012. dec 04.

XVIII. kerületi iskolai csoportok a Budapesti Történeti Múzeumban

írta: Lmagazin
XVIII. kerületi iskolai csoportok a Budapesti Történeti Múzeumban

muzeum_k.jpgA Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény, a Budapesti Történeti Múzeum és a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány összefogásával 2012 novemberében és decemberében 11 kerületi általános iskola közel 800 tanulója vett részt múzeumpedagógiai foglalkozásokon a Vármúzeumban, a Budai várban.

 Nem könnyű ma múzeumi programot szervezni, egyszerre nagyobb gyermekcsoportot mozgatni, megfelelő közlekedési eszközt biztosítani, kifizetni a néha igen borsos belépőt, foglalkozási díjakat. Sok kerületi gyermek még soha nem jutott el a főváros szívébe, a budai Vár várpalotájába. Erre kínált megoldást a program, a pályázati kiírás.

A másfél órás múzeumpedagógiai programot a BTM és a helytörténeti gyűjtemény munkatársai állították össze, és ők is vezették a 3 részből álló foglalkozásokat (R. Kiss Gabriella, Berhidai Magdolna, Feitl Írisz, Heilauf Zsuzsanna). Ezeken a diákok megismerhették a budai várpalota fennmaradt emlékeit, bepillanthattak a középkori életmód egyes részleteibe, illetve a 20. század híres színésznője, a lőrinci villatulajdonos, Fedák Sári életmódjába.

A program apropója, hogy a Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény először szerepel önálló tárlattal (Fedák Sári, a primadonna Lőrincen) a Vármúzeumban. A Budapesti Történeti Múzeum nemcsak helyet és segítséget adott a kiállítás megrendezéséhez, a két intézmény között olyan együttműködési szerződés született, melynek eredményeként a kerületi iskolai csoportok ezt a számukra összeállított programot kedvezményesen vehették igénybe (30 % kedvezménnyel a normál múzeumpedagógiai programhoz képest) a kiállítás ideje alatt. A három részből álló forgószínpadszerű foglalkozás lehetőséget adott arra, hogy egy egész busznyi gyerekcsoportot fogadni tudjanak. De mindez csak néhány iskola számára jelenthetett volna megoldást. A kerületi iskolák és a Vármúzeum közötti út minimum egy órás, a külön busz, a tömegközlekedés további jelentős költséggel jár.

Ezért különösen tiszteletre méltó, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítványa úgy érezte, fontos támogatnia a kezdeményezést. Pályázatot írt ki az iskolák számára, így biztosítva a jelentkezők számára mind az utazás, mind a foglalkozás még fennmaradó költségeit. A pályázat gyors kiírásának és elbírálásának eredményeként az iskolai csoportok már november elejétől ellátogathattak a Vármúzeumba.

A programot a kerület vezetése magáénak érzi és támogatja. Kucsák László alpolgármester nemcsak folyamatosan figyelemmel kísérte segítette a nyári-őszi szervezőmunkát, 2012. november 22-én maga is részt vett a délelőtti várbéli múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

Minden résztvevő nevében szeretnénk megköszönni a szervezők, kiemelten Kurdi Gyula, illetve Mezeiné Bakóczay Hedvig, a közalapítvány elnöke és titkára, valamint az iskolák pedagógusai, a múzeum és a helytörténeti gyűjtemény munkatársai munkáját.

Heilauf Zsuzsanna

Szólj hozzá

pestszentlőrinc helytörténeti gyűjtemény