2013. feb 01.

A XVIII. kerület egyik legsötétebb napja

írta: Lmagazin
A XVIII. kerület egyik legsötétebb napja

malev.jpgMa egy éve, 2012 február első péntekén hajnalban végleg leállt az akkor 66. születésnapját ünneplő Malév.
Több ezer utas rekedt a Ferihegyi repülőtéren, annak a legkisebb esélye nélkül, hogy időben elutazhatnak. Azt azóta sem tudjuk, hogy mennyien rekedtek aznap külföldön, hány embernek vált egy szempillantás alatt papírfecnivé a több tízezer forintos repülőjegye.


A Malév a XVIII. kerületiek legnagyobb foglalkoztatója volt, így egy csapásra több ezer kerületi munkavállaló veszítette el munkahelyét, családja megélhetését.
Mindannyian emlékszünk arra, miképpen kezelte kerületünk polgármestere Ughy Attila a hirtelen megélhetés nélkül maradt lőrinci - imrei munkavállalók problémáját. Egy -végül botrányba fulladt- állásbörzének ígért rendezvényen, munkalehetőség helyett életviteli tanácsokkal traktálták a megjelenteket. Például pilótákat, stewardesseket közmunka lehetőséggel hitegettek.

Miközben a XVIII. kerületben ezrével szűnnek meg a munkahelyek, addig a kerület egyik legnagyobb foglalkoztatója, az Önkormányzat és vállalatai zömében vidéki, budai és sok esetben határon túli munkaerőt alkalmaz.
Azóta nemhogy javult volna a helyzet a XVIII. kerületben, hanem drasztikusan tovább nőtt a munkanélküliség. Legutóbb a Dunaferr bezárása következtében újabb 300 kerületi dolgozó veszítette el munkáját. Csak a kerületünkből már ötezren voltak kénytelenek elhagyni hazájukat, menekülve a kilátástalanságból. Megjegyezzük, hogy az Orbán kormány, az országos szinten immár 500 000 külföldön munkát vállalót is a hazai foglalkoztatási statisztikába számolja bele. Akkor, hogyan is állunk az „egymillió új munkahely” ígéretével?

Emlékezzünk a Malévre ezzel a filmmel, mely az azóta bezárt Ferihegy1 terminálon, a repülőtér megnyitásának 60. évfordulóján készült.    

Szólj hozzá

fidesz malév pestszentlőrinc ughy attila pestszentimre felelőtlenség alkalmatlanság hozzánemértés