2013. már 06.

Matolcsy hagyatéka

írta: Lmagazin
Matolcsy hagyatéka

kucsmat.jpgLetette jegybank elnöki esküjét korunk első számú bohóca, akinek gazdasági ámokfutásához őszinte mosollyal aszisztált a fideszes kormánytöbbség.

Szaladjunk végig Matolcsy eredményein. Tavaly 1,7 százalékos recesszióba zuhant a gazdaság – az utolsó negyedévben már 2,7 százalékos volt a visszaesés –, és idén is legfeljebb stagnálás várható. Részben az alacsony növekedés miatt veszélyben van az idei költségvetés, ezért valószínű, hogy az új gazdasági miniszter egy kiigazító csomaggal indíthat.

Még fájóbb, hogy év végén és ez év elején alig volt piaci állás az országban: a munkanélküliség a november-januári időszakban 0,5 százalékponttal emelkedett, miközben ilyen mértékű visszaesés még egyszer sem volt az elmúlt öt év hasonló időszakában.

A beruházások az elmúlt években folyamatosan estek, a kívánatos 22-25 százalékos GDP-arányos szinthez képest 16 százalékra – sőt, a legfrissebb becslések szerint talán már az alá –, és a növekedésben fontos építőipar még mindig zuhan. Adóból is több van, Matolcsy minden fogadkozásával ellentétben. A korábbi 52 helyett most 63 adónemmel büszkélkedhetünk. Ráadásul adószakértők szerint 2010 óta GDP-arányosan 2,5 százalékkal nőtt az adóterhelés is.

Matolcsyt „sajátjai” is keményen kritizálni kezdték. Bod Péter Ákos közgazdász Matolcsy leváltását sürgette, Kopits György szerint a miniszter elvesztette a hitelességét, Járai Zsigmond volt jegybankelnök pedig arról beszélt, hogy Matolcsy eléggé elhasználódott.

Mindennek semmi hatása nem lett - egy emlékezetes NGM-közleményt leszámítva. 2012 első hetének közepére csaknem három éve nem látott mély gazdasági – és évtizedek óta nem tapasztalt külpolitikai – válságba került Magyarország. Rekordmélységbe süllyedt a forint, rekordra nőtt az államcsőd kockázata, megugrottak a kötvényhozamok, és a világsajtó megtelt a magyar hírekkel. Bóvliba kerültünk a Fitchnél is, miközben tizenhat éves csúcsra ment az államadósság.

Áprilisra aztán újabb megszorítás tűnt fel a láthatáron, májusban pedig már a részleteket is tudtuk az új adókról.Ekkorra már csak csődközeli görögök és portugálok voltak mögöttünk a növekedésben. Matolcsy közben arról beszélt, hogy példa nélküli, amit csinálunk. A reálbérek persze estek, a korábban beígért söralátét adóbevallást sem láttuk.

 

 

Szólj hozzá

fidesz alkalmatlanság matolcsy kucsák lászló kucsák lászló