2013. okt 29.

Gyümölcsöző együttműködés

írta: Lmagazin
Gyümölcsöző együttműködés

Régóta nézegetjük a köztereken megforduló óriásplakátokat, és az elmúlt három évben - mióta úgy általában jobban teljesít az ország (kivéve olyan törpeminoritások, mint az alsóbb és középrétegek, a beosztott munkavállalók, a közszférában dolgozók, egyes üzleti szektorok, stb., stb.) - rendesen megszaporodtak az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok hirdetései. Most azonban nem erről értekeznénk, talán majd egyszer, így nem foglalkoznánk a Simicska kezében lévő hirdetési piachoz ömlő ingyen pénzzel, a piacon színtiszta monopóliumként működő állami cégek (Posta, Szerencsejáték Zrt, MVM, stb) értelmetlen önpromócióival.

Ellenben közeledve az év végéhez újabb koncertekre lehet felfigyelni, és mi is kell egy jó koncerthez? Hát támogató persze, a hangulathoz a legfontosabb egy jó kis támogatás. A támogatók között ezúttal is olyan kiváló állami cégeket láthatunk rendszeresen, mint az MVM és társai, akiknek elemi érdekük fűződik ahhoz, hogy koncerteken juttassák el tevékenységük jó hírét a zenerajongókhoz. A támogatások a maguk természetességével természetesen az adófizetők pénzéből vagy egyes rendeletileg meghatározott díjakból származnak, azaz abból a "luxusprofitból" :) melyet a zemberek fizetnek meg.

demjén_mvm.jpgVegyük rögtön a december végén megrendezendő Demjén Rózsi szuperprodukciót az Arénában. A koncertet az MVM szponzorálja, mely cégnek az éves nyeresége cirka 50-60 milliárd!!! forint, bevétele főképp egyes hálózati díjakból származik, melyet az áramszámlában fizetünk meg. Természetesen nincs köze a szponzorálásnak ahhoz, hogy Demjén a Fidesz lelkes támogatója, a Wikipédiában ez található: "Politikai nézeteit nem titkolta. Jobboldali beállítottsága közismert. Rendszeresen részt vesz a Fidesz tömegrendezvényein. Ő írta a FIDESZ kampánydalát is, a Föld könnyeit, ami Demjén 60 című albumán is megjelent." Azt meg végképp csak a fanyalgók teszik hozzá, hogy Demjén a legutóbbi választások óta az alábbi címeket kapta meg:

  • a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2010) (második Orbán kormány)
  • Budapest díszpolgára (2010)
  • Kossuth-díj (2012)
  • Erzsébetváros díszpolgára (2012)

balazs-feco-131002.jpg

Sok hasonlóság fedezhető fel egy másik kiváló művésszel, Balázs Fecóval is. Neki szintén decemberben lesz koncertje, azonban az ő produkcióját nem az MVM, hanem az Erzsébet utalvány család (?) finanszírozza. A helyszín ezúttal is az Aréna, vokálozik Rogán Antal.

A különös véletlen ezúttal is úgy hozta, hogy az állami cég egy ismert Fidesz pártolót támogat; és itt is megmutatkozik, hogy a magaskultúra nem üzlet; ha egyszer támogatókra van szüksége.

balázs_fidesz.jpg

Balázs Fecó hasonlóan tartalmas pályafutással bír (és ebben tényleg nyoma sincs iróniának), mint Demjén és erre a jelenlegi hatalom ismételten is felfigyelt, így újabb állami kitüntetéssel gazdagította gyűjteményét, amely '98 óta így néz ki.

  • Liszt Ferenc-díj - állami kitüntetés (1998)
  • a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetés (2001) (megj.: első Orbán kormány)
  • Fonogram-díj (2008)
  • Artisjus Életmű-díj (2010)
  • a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje - állami kitüntetés (2011) (második Orbán kormány)
  • Börze Award - Életmű-díj (2011)


Balázs Fecó
is egyenes ember, nem rejti véka alá politikai nézeteit, különösen sokat tesz a Fidesz népszerűsítésért. Külön szerencse, hogy pont azoktól veheti át az állami kitüntetéseket, akikkel együtt kampányol; így legalább nem kell sokat tökölni a protokollal. (A Magyar Narancs képén Balázs Fecó a fidesz aktivistákkal együtt narancsot osztogat.)

akos_2084_lemezbemutato.jpg

Természetesen nem csak az idősebb sztárok jutnak jófajta szponzorszerződésekhez, hanem az újhullám képviselőit is eléri a szerencse. És amilyen a sors fintora, ezúttal is egy olyan szerencsésről beszélhetünk, aki büszkén vállalja magát a polgári értékrend támogatójának.

Ákos, az elmúlt évek ikonja tavaly tartotta lemezbemutató koncertjét, na mit gondolnak hol? Persze, hogy az Arénában, melyet a már jól ismert MVM mellett, médiapartnerként támogatott a HírTV, Magyar Nemzet duó is, melyek minden látszat ellenére nem közvetlen kormányzati szervek, hanem - most figyeljenek! - üzleti vállalkozások. Tehát a tavalyi koncertet ismét az MVM szponzorálta, vagyis hát mi adófizetők, akikkel Orbánék megfizettetik az udvartartás költségeit. Kár, hogy ezt nem mutatják ki a számlákon.

És vajon Ákosnak kijárt-e valami rendes állami kitüntetés mostanság? Szerencsére igen, nézzük is sorjában:

  • 2002 – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (Megyó-kormány)
  • 2004 – eMeRTon-díj
  • 2004 – Artisjus-díj
  • 2011 – Budapestért-díj (Tarlós-féle Bp)
  • 2012 – Kossuth-díj (második Orbán kormány)

Aki még többet akar olvasni a politikai szendvicsemberekről (azért azok, mert elfogadják a szolgáltatásért nyújtott pénzt), az ebből a cikkből tájékozódhat. A szponzorszerződésekről pedig szintén itt van egy origós cikk.

És hogy mennyit ér egy kitüntetés? Természetesen megfizethetetlen, és ezt a jó hírt az se "árnyékolhatja" be, hogy egy Kossuth díjért pl. 8,5 millió forint anyagi elismerés is jár. Megéri politikai gyűlésre járni.

Szólj hozzá