2014. feb 01.

Szemeret-telep közbiztonsága, avagy a szabad préda újrafogalmazása

írta: Lmagazin
Szemeret-telep közbiztonsága, avagy a szabad préda újrafogalmazása

Crime_Time.jpg
Napjainkban, a sajtóban és a médiában is egyre nagyobb teret kap országos és helyi vezetőink, képviselőink azon nyilatkozata, hogy milyen fantasztikus közbiztonságot teremtettek számunkra. Mi állampolgárok viszont nem így érezzük. Emlékezzünk vissza a tv2 által feltett kérdésre, miszerint „Ön jónak érzi-e a közbiztonságot?” a nem válaszok aránya 83% volt a szavazás lezárása előtt.
 

Mi Szemere-telepen élők sem érezzük azt a megnyugtató közbiztonságot, melyről oly büszkén nyilatkoznak a kerületi rendőrség szóvivői, és területünk képviselője Kőszegi János. Sokat gondolkoztam azon, hogy vajon kiknek, esetleg melyik korosztálynak tetszik a szemere-telepi zajvédő fal harsány graffitis blokkjai. Nem telt el kis idő, és feltűnt, hogy az oly nagy reklámot kapott „fantasztikus” ötlet mellé/ elé zöld növények kerültek. Borostyán a fal elé, (hátha felkúszik a szerencsétlen, és eltünteti azt a harsány rusnyaságot, amit megállókban megszólunk ugyan, itt dicsőítünk. Fákat ültettek, friss föld lett elterítve, természetesen civil és egyéb patronálói adakozásból. Vajon miért? Ez a terület nem a XVIII. kerület része? Igaz, még nem Havanna-lakótelep, ide nem kell ál/kamera. Kaptunk viszont parkolót, szerény, de minden kerületi megmozduláson jelen lévő képviselőnk nyüzsgésének, harcosságának eredményeként. Igaz ugyan, hogy az Üllői út felől érkezők szabályosan nem tudják használni, mert szükség volna egy záróvonalat feloldó jelre, és azt is természetesen kell értelmezni, hogy Vecsés felöl ellenkező esetben szabályosan csak a vasúti kereszteződésen és a Gyömrői úton áthajtva és ott megfordulva lehet behajtani. Márpedig a parkolót használók az Üllői út felől érkeznek. Említést érdemel az a tény is, hogy ez a parkoló jelenleg szabad préda. A sorompó őrszolgálat eddig is szubjektív módon önszorgalomból őrizte gépkocsinkat. Képviselő úr, lopják az autókat, a közbiztonságot „élvező” körzetében!


Igaz a telhetetlenség, és az önzés jeleit érezvén magamon, amikor azon izgulok, hogy „jajj csak ne az én autómat törjék fel”, vagy reggelente amikor dolgozni indulok, „talán nem az én házamba készülnek ma a betörők”. Hogy ezek beteges gondolatok lennének?? Tisztelt olvasóim, nem gondolom! Ezek tények, melyekről mindenki mélyen hallgat, a szerencsétlen pórul jártakat pedig süket fülek hallgatják. Ezen változtatni kell, mert értékeink megóvásának közös ügynek kell lennie. Ha egy ámokfutó több autót összetör, felelnie kell tetteiért. Ha gépkocsikat lopnak el, törnek fel, akkor meg kell találni az elkövetőket, és felelősségre kell vonni őket. Ez közös érdekünk. Nem dughatjuk homokba a fejünket, vagy imádkozhatunk napestig, hogy ne mi legyünk a következő áldozatok. Nem hihetjük el, hogy minden rendben van körülöttünk akkor, amikor szépkorú családtagjaink sötétedéskor egyedül nem mernek kimenni az utcára.
Tisztelt területi képviselő úr ön mihez viszonyítva látja körzetében azt, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy lakótársai biztonságban éljék az életüket? Kevesebb autót loptak el, csökkent a lakások feltörésének, kirablásának tényleges száma? Visszakapta valaki ellopott értékeit? Erről mit tud mondani nekünk, akik bíztunk önben, és nem tartalom nélküli szóvirágokat, hanem tetteket vártunk, és várunk öntől.


Válaszához segítségképpen még egy gondolatot fejtenék ki:
Tudomásom szerint a közbiztonságnak három alappillére van: a hivatásos rendőri állomány, akikről tudjuk, hogy a legtökéletesebbek, ám a mindennapi életben azt látjuk, hogy igenis kevesen vannak, alul fizetettek, nem képesek a feladataikat maradéktalanul ellátni. A sok vidékről felköltözött fiatal pályakezdőnek már az is komoly megpróbáltatás, hogy eligazodjon a kerületben! Ha olyan tökéletesek, mint ahogy vélik, akkor miért van a környékünkön olyan sok felderítetlen gépkocsi feltörés, betörés és rablás?


A második pillér az önkormányzati finanszírozású városőrség: Volt ilyen! De önök megszüntetek, holott valós igény volt rá a lakosság részéről.


A harmadik pillér pedig a civil polgárőrcsoportok. Akik legyünk őszinték fantasztikus munkát végeztek anno. Sokszor találkozhattunk velük, ahogy járták az utcákat. Nagyobb biztonságba érezhettük magunkat. Aztán, mint a mesében, lejárt a szerződésük, ellehetetlenült a működésük, már benzinre se futotta a kis pénzükből, az eszközeiket sem tudták hol tárolni. Egy képviselő-testületi ülésen kérték eszközeik tárolására jelöljenek ki szabad helyet. Az interneten kering, egy pár perces képviselőtestületi felvétel arról, milyen határozottan utasítja vissza Kőszegi képviselő támogatásukat. Cinikusan tájékoztatja unalmukat nem leplező képviselőtársait arról, hogy ez a szervezet látható módon nem végez munkát, mert ő nem látja őket az utcán, tudniillik az ő körzetében tevékenykedtek, amíg tehették. Majd tanácsokat osztogat, miszerint jelentkezzenek be, mint civil szervezet, mutassák be, hogy milyen közhasznú tevékenységet folytatnak, majd utána kérhetnek

.
Mit lehet erre mondani? A képviselet szó újraértelmezésén és definiálásán gondolkodom, de mivel évek óta ezt az én lakókörnyezetemben ön gyakorolja, kérem, ossza meg velem, az ön értelmezését, mivel sem a képviselet, sem a közbiztonság nem azt jelenti az én számomra, mint önnek.
Tisztelettel, egy olyan körzetében élő lakótársa, akinek szavazatát szerette volna, de érdekeit, és védelmét már nem az elvártak szerint teszi.


Szólj hozzá

átverés szemeretelep alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre Pestszentlőrinc Pestlőrinc Kőszegi János