2014. feb 19.

hárommilliárdos bukta

írta: Lmagazin
hárommilliárdos bukta

Már megint a pénztárgépek körül áll a bál. Na nem azért, mert most már teljesen biztos, hogy a mek-mester kormány a kitűzött, 2013. márciusi határidőt követően egy éves késéssel sem képes a rendszert teljes körűen bevezetni. Más gond is van. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis közölte, hogy:

"Legfeljebb 3 milliárd forintba kerülhet az államnak a visszavont engedélyű pénztárgépeket megrendelők követelésének átvállalása, de a kifizetett összeg egy része, vagy akár egésze a későbbiekben megtérül"

Nem hiszek a szememnek, mikor olvasom. Az államnak, azaz nekünk adófizetőknek hárommilliárd forintunk bánja valakik trehány munkáját? Vajon hogyan térül meg ez a veszteség, amit az állam most átvállal? És mi az, hogy átvállalja? Hát nem az állami szervezetek hibáztak, mikor olyan kasszákra adtak engedélyt, amikről később, az előlegek befizetését és a kasszák gyártását követően derítették ki, hogy mégis csak alkalmatlanok?
És akik ebben hibáztak, vajon kevesebb prémiumot kapnak-e legalább? A dolog, ami történt - nem két és félmillió forintos "veszteség", hanem három milliárd. Az eset minimum kimeríti a hanyag kezelés büntetőjogi kategóriáját.

És most azzal, vagy azokkal a cégekkel akarják kifizettetni a kárt, amelyek jóhiszeműen, az engedély kézhez vételét követően legyártották a gépeket? És ha a gyártó közlése szerint egyszerűen javítható a gépek hibája, vajon miért nem ebbe az irányba próbál a kormányzat keresgélni? Nem ez lenne a kár minimalizálásának követelménye? Az állam hibáját persze utólagos törvénykezéssel akár a gyártóra is lehet hárítani, ebben nem kételkedem. Csak ez valójában nem hoz megoldást hisz a gyártó összes vagyona a kár töredékét sem fedezi, azaz a kárt mi mindnyájan fogjuk fizetni.

És ez a három milliárd nem szúrja a máskor, egyéb ügyekben oly szorgos és kitartó ügyészség, valamint a KEHI szemét? Pedig ez közpénz, mindannyiunké. Persze, ahogy ismerem nem egyedülálló az ügy. Még az első Orbán kormány idején szereztek be a futball stadionokba beléptető kapukat, ha jól emlékszem ötmilliárdért. Mostanában dobálták ki, mint szemetet. Egy percig sem működtek. Ennek ellenére, gondolom többeknek ugyancsak nagy haszna keletkezett az ügyletből.

Szólj hozzá