2014. feb 28.

A közmunkás vajon mi?

írta: Lmagazin
A közmunkás vajon mi?


A múlt hétvégén jelent meg Népszabadság mellékletében egy, a közmunkások kerületi helyzetével foglalkozó cikk. Ismerve az előzményeket elmondható, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy a kerületből adtak számot a közmunkások életéről.

Azon viszont meglepődhetett a közügyekben jártas olvasó, hogy még 2014-ben is ugyanazokkal a súlyos problémákkal terhelt a köztünk élő közmunkások százezreinek élete, mint volt a rendszer tömeges indításakor.

km1.jpgA Népszabadság cikke beszámol arról, hogy a közmunkások hiányos védőfelszerelésben kézzel szedegetik a kukából a szemetet és a lakosok által elhajigált egyéb mocskokat. A cikkből az is kiderült, hogy a megfelelő védőoltásokkal sem kerülnek beoltásra, tekintettel a rövidtávú foglalkoztatásra, mely időszak alatt a Városgazda menedzsmentje nem tarja indokoltnak a védőoltások beadását.

Mindamellett, hogy a munkások a megfelelő védőfelszerelés és egyéb óvintézkedések nélkül dolgoznak, a Fidesz által kinevezett menedzsment több esetben olyan munkára utasítja a közmunkásokat amely senem tartozna munkakörükba, se nem képesek rá. Ennek végeredménye több esetben sérülés.

Más kérdés, hogy az ilyen megalázó feltételek között végeztetett ún. munka mennyiben segíti ezeket az embereket a munka világába való visszatalálásra, arra hogy újra értéket termelő tagjaivá váljanak a munkavállalói közösségnek.Vajon ezek a fentebb ismertetett feltételek mennyiben járulnak hozzá, hogy polgártársainkból újra kreatív, a felelősséget vállaló, kezdeményező és lelkiismeretek munkavállaló vagy vállalkozó válljon. Vajon mit tettek ezek az emberek, hogy most az új hatalom birtokosai ilyen feudális viszonyok között terelgethetik őket? Nagyrészük valószínűleg ugyanúgy fizette a munkavállalói járulékot fél életén keresztül, mint az olvasók többsége, azért hogyha állástalanná válik, akkor a társadalom méltányos feltételeket teremt számára az álláskeresés időszakában és elősegíti újraelhelyezkedését.

Ehelyett mit látunk? Meglázó és primitív napocska rajzolásokat kínálnak ún. kompetenciaképzéseknek csúfolva, közép-ázsiai módon viselkedő vidéki polgármestereket, a minimális munkafeltételeket nem biztosító államigazgatási szerveket. A közmunkát a magyar kormány csak statisztika-stimulálásra használja, miközben semmit nem tesz, hogy ezek az emberek visszataláljanak az elsődleges munkaerőpiacra. 

A közmunkásokkal foglalkozó sorozatunkat folytatjuk...

 

 

 

Szólj hozzá

hazugság alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre városüzemeltető attila;ughy attila; péntek tamás hozzánemértés kucsák lászló városgazda zrt banyár lászló