2014. már 05.

A közmunkás is tud értéket teremteni. A felügyelőknek.

írta: Lmagazin
A közmunkás is tud értéket teremteni. A felügyelőknek.

Korábban megemlékeztünk a Népszabadság kerületi beszámolójáról, miszerint a közmunkások számára néha a munkavégzés minimális körülményeit sem biztosítják a kerületi Városgazdánál, és mint a foglalkoztatottsági statisztikákból kiderült a rövid ideig tartó, szégyenletesen alacsony jövedelmet nyújtó munka semmilyen valós hatással nincs a munkaerőpiac problémáinak megoldására, egyedül a Kormány statisztikáit hivatott javítani.

Persze, jelen esetben is fejétől bűzlik a hal. A Tévedhetetlenségébe Beleszédült Miniszterelnök - aki szülőfalujába stadiont és kisvasutat építtet - látványosan nem tud mit kezdeni a nyomorgók százezreinek problémáival. Fiatal strómanjai szerint 47 ezer forintból meg lehet élni. És míg az elmúlt négy évben több tízezernyi álláshely szűnt meg, addig a Kormány nem javítaná a munkaerő mobilitását, hanem tovább erőlteti ezt a kilátástalan közmunkaprogramot, a kifejezetten primitív napocskarajzolásaival. Idézzünk egy egészen friss beszámolót a Népszavából: "Orbán Viktor közölte: a közmunkát nagyon meg kell becsülni, mert ez az a kapu, amelyen a munkanélküliségből a munka világába lehet átlépni. Azt mondta, hogy a közmunka az egyik legnépszerűbb foglalkoztatási forma; az emberek jelentkeznek rá."

Tudjuk, a Miniszterelnök nagy Bohóc, most is elsütött egy tréfát: az Orbán-kormány az égvilágon semmilyen kaput nem nyit a munka világába, hacsak nem egy másik uniós ország munkaerőpiacára gondolt a Nagy Mesélő.

Persze, kérdezheti a kedves olvasó, akkor mi a megoldás. Nehéz gépekkel végzett vasútépítések helyett fektessünk lakóház felújításokba? Vagy önköltséges munkásszállókat építsünk stadionok helyett? Létesítsünk munkaerőügynökségeket szerte Európában, hogy simlis szerencselovagok helyett korrekt partnerek közvetítsék ki nyugatra azt a munkaerőmennyiséget, melyet a hazai gazdaság nem tud felszívni "a jobban teljesít ellenére"? Támogassuk a nyelvoktatást? Még az is lehet, hogy jobban működne, mint a jelenlegi frusztráló és lélekölő szerencsétlenkedés.

A kormányon kívül azonban mások is profitálnak a közmunkaprogramokon. Na persze, nem a közmunkások! A felügyelőik, a smasszerek. Vegyük számba, hogy a kerületi menedzserek között ki mennyi pénzt vett fel a közmunka hatékony és eredményes megszervezéséért, amiért aztán ilyet jól sikerült cikkekkel öregbíti kerületünk hírnevét a Népszabi:

Péntek Tamás Városüzemeltető divízóvezető 2011. évben többek között „A közfoglalkoztatás szervezés kerületi irányításáért” 1.760.000 Ft jutalmat kapott. Ugyanő, mint Városüzemeltető divízóvezető 2012. évben többek között a „A munkaszervezés, költséghatékonyság és munkafegyelem javítása annak biztosítása érdekében, hogy a munkák elvégzése az előre jóváhagyott költségvetésen belül történjen.” (nem értelmes a mondat, de így fogalmazták meg) 4.400.000 Ft jutalmat kapott.
dr. Tóth Tibor József Műszaki divízóvezető 2012. évben többek között a „A munkaszervezés, költséghatékonyság és munkafegyelem javítása annak biztosítása érdekében, hogy a munkák elvégzése az előre jóváhagyott költségvetésen belül történjen.” (nem értelmes a mondat, de így fogalmazták meg) 3.960.000 Ft. jutalmat kapott.
Szóval, ezek szerint van aki látja a közmunka értelmét.
Szólj hozzá

fidesz hazugság 18 ughy attila alkalmatlanság pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető péntek tamás hozzánemértés tóth tibor józsef városgazda zrt