2014. már 11.

Közös ügyünk a Cséry-telep megmentése

írta: Lmagazin
Közös ügyünk a Cséry-telep megmentése

horváth csaba 2 kicsi.jpgHorváth Csabát a közelgő országgyűlési választás előtt elsősorban mint pártja város- és szociálpolitikusát kérdeztük:

- Ön szerint mit vesztett Budapest az elmúlt négy évben, és mi várhat rá a kormányváltás után?

- A főváros ebben a ciklusban elszenvedett veszteségei talán csak a világháború okozta károkhoz mérhetőek. Budapest vagyonának harmadát államosították, kórházait elvették, jobb körülményeket ígértek az egészségügyben, ehelyett csak lepusztították, a várólisták beláthatatlanul hosszúak lettek. Hasonlóan járt többek között az oktatás és a szociális ágazat is.

Összességében mintegy 600 milliárd forintnyi fővárosi vagyon veszett oda, és akkor még nem beszéltem a 200 milliárdnyi készpénzről, amivel megrövidítették a budapestieket. Mi, fővárosiak naponta 18 milliárd forint adót fizetünk be az államkasszába, de ennek kevesebb mint 5 százalékát kapjuk vissza. A korábbi kormányok esetén ez 8 százalék körül volt, ami szintén nem sok, de lényegesen több mint ez a mostani megalázó, semmire sem elég büdzsé, így ha körülnézünk, egy sokkal kevésbé biztonságos, egyre koszosabb, egyre élhetetlenebb városban élünk, mint alig néhány éve.

- Ön szerint milyen következményekkel jár mindez?

Budapest az elmúlt ciklusban nem fejlődött, de még csak nem is stagnált, a város visszalépett az időben egészen a harmincas évek legvégére, hiszen akárcsak akkor, ma is egyre magasabb a munkanélküliek, és ebből adódóan a szegények száma, akárcsak akkor, ma is egy nagyon vékony réteg él csak jól, ők az Orbán-rezsim kedvezményezettjei.

- Az új Mesterházy-kormánynak milyen tervei vannak a kármentésre?

- Mindenekelőtt a legfontosabb feladat a szociális válság gyors, és szakszerű kezelése, ezt szolgálja az alábbi nyolc pontunk is, amelyek az azonnali teendőinket veszik sorra. De lássuk a legfontosabbakat: 250 ezer új, valódi munkahelyet teremtünk. A fiataloknak garantáltan munkát vagy képzést adunk. Másfélszeresére, 100 ezer forintra emeljük a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók bérterhei nem növekednek. A mikro vállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket. Jelentősen csökkentjük az alapvető élelmiszerek árát. Igazságos és fenntartható lesz a rezsicsökkentés. 100 ezer forintos nyugdíjig minden 65 év feletti 24 ezer forint pluszpénzt kap, hogy meg tudja fizetni a gyógyszereit. Radikálisan csökkentjük, majd megszüntetjük az elviselhetetlenül hosszú várólistákat. Végezetül, de nem utolsó sorban – ez az, amit apaként talán a legfontosabbnak tartok – felszámoljuk a gyermekéhezést Magyarországon.

- Végezetül egy nagyon is konkrét kérdés: mi a tervük az elmúlt 25 év legnagyobb környezeti károkozásával, azaz a XVIII. kerületi Cséry-telepi környezeti katasztrófával?

- Több milliárd forintos kármentesítés vár ránk. Ami ott történt, az nem egyszerűen a kerület, vagy Budapest, hanem az egész ország kára, éppen ezért az elhárítás mindannyiunk kötelessége, amihez állami segítségre is számítunk. Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy ez a kár nem volt sem törvényszerű, sem szükségszerű, éppen ezért mindent elkövetünk majd, hogy tisztázzuk a személyi felelősséget is.

Szólj hozzá

horváth csaba főpolgármester xviii pestszentlőrinc pestszentimre