2014. már 17.

Még a vízcsapból is...

írta: Lmagazin
Még a vízcsapból is...

Kucsákkal van tele a kerület. Kisebb-nagyobb Kucsák plakátok mindenfelé. Óriásplakátok tömkelege – bizonyára a Simicska cég által nagyon olcsón biztosított plakáthelyen, nehogy (papíron) kicsússzon a Fidesz jelölt a kampányolásra megengedett pénzügyi keretből. Kucsák képsorozattal „feldíszített” villamosok és buszok róják a kerület útjait, és napilap méretű „Kucsák szórólapok” kandikálnak ki a kerület összes postaládájából. Bár nem nagyon értem, hogy minek a nyolc oldalas újság, hiszen az elmúlt négy év fideszes kormányzásának „eredményei” elférnének egy sajtcédulán, vagy stílusosabban egy söralátéten. Olyanon, amilyet Orbán az adóbevallásokra ígért. Az adóbevallások ugyan változatlanul bonyolultak és terjedelmesek, cserébe viszont kapott az ország az „adócsökkentések kormányától” negyvenkét új adót.

kucs_kics_1395062804.jpg_680x342

És nehogy azt higgyék, hogy az újrázni akaró képviselő elszámol választóinak a megbízatása időszakában végzett munkájáról a nyolc oldalas újságnak akár csak egy negyed oldalán is, nem! Az értékelést elintézettnek veszi a kormányfő által adott, legalább tíz éve készült fényképpel illusztrált interjúval. Ráadásul ez az interjú olyan eredményeket akar nekünk eladni, pontosabban beadni, aminek éppen az ellenkezője az igaz. Azt mondja, hogy 2010. óta 255 ezer új munkahely jött létre, és a foglalkoztatás éppen a versenyszférában nőtt leginkább. Aki kizárólag a közszolgálatinak nevezett hírferdítő csatornákból veszi az információt, talán becsapható ezzel. A valóság azonban az, hogy a versenyszféra által foglalkoztatottak száma nemhogy egy fővel sem nőtt, egyenesen csökkent. Ami nőtt, az az állami pénzből - segélypótlásként biztosított, sok hasznot nem hozó közmunkahelyek száma. A statisztikák ráadásul több mint százezer külföldön dolgozó magyart is beszámítanak a honi foglalkoztatási számokba, a helyzet tehát még rosszabb. Mindezek azt bizonyítják, hogy a munkanélküliség egy percentet sem csökkent az országban.

Hogy nem sül le a bőr a nyilatkozónak és a fideszes képviselőjelöltnek a képéről, mikor képesek leírni, hogy „megvédtük a nyugdíjakat”! Miután hárommillió ember – sok esetben – húsz éves nyugdíj megtakarítását államosították és tüntették el államadósság csökkentés címén. Miközben az államadósság háromezer milliárd forinttal növekedett. És az ezt elrendelő törvényeket Kucsák úr is lelkiismeret furdalás nélkül megszavazta. Mint ahogy megszavazta az oktatási rendszerünket szétverő törvényeket is, melyekről a miniszterelnök Kucsák úr reklámújságjában bölcsen hallgat, bár máskor az oktatásban véghez vitt – tatárdúlással felérő - „reformmal” is dicsekedni szokott.

A reklámújság címlapján egy – tipikusnak nem mondható fiatal egyetemista szájába adják a hamis reklámszöveget; „itthon akarok érvényesülni”. Miközben már a középiskolások is igen nagy százalékban képzelik el külföldön a jövőjüket – úgy, hogy kint végzik el az egyetemet, mert az itthoni egyetemek tandíj nélkül pályázható férőhelyeinek számát a kormány jelentősen lecsökkentette, és lassan csak a gazdag családok gyerekei előtt nyílik lehetőség a diploma, a tudás megszerzésére. És a munkanélküliség leginkább a fiatal generációt sújtja. Ezért is hagyják el közülük egyre többen az országot.

Visszatérve a nyitó gondolathoz, a kerületet tényleg elárasztják Kucsák úr reklámanyagai. Csak egy helyen nem fordul elő - személyesen. Ott, ahol szemtől-szembe kellene vitatkozni, érveket ütköztetni az ellenzéki jelöltekkel. Oda nem megy el, onnét gyáván megfutamodik, mint a múlt héten is tette. Bizonyára ez is hozzájárul ahhoz hogy Kucsák úrral tele legyen a kerületi polgárok hócipője is. És hiába a sok kép, poszter, reklámújság. A kerület lakosai nem fognak lejárt szavatosságú „árút” megvenni. Azt azonban bizonyára megfogadják az újság címlapjáról, amit a Vastag testvérek mondanak: Küzdjünk az álmainkért, mert ha dolgozunk értük, akkor minden valóra válhat! Csak hát valljuk be, Kucsák úr újabb képviselősége legfeljebb rémálmainkban jön elő. A kerületiek többsége éppen azért szorít, dolgozik, mert tudja, hogy sokkal jobbat érdemel, és ismer is nála sokkal jobbat. Hasonlóan kezdődik a nevük. Úgy hívják, Kunhalmi Ágnes.

Szólj hozzá