2014. már 31.

az árulás bére

írta: Lmagazin
az árulás bére

 Nagyon sokan hallották és sokan emlékeznek egy fideszes parlamenti képviselő szavaira: „havi 47 ezer forintból meg lehet élni.” Vérlázító mondat. Jóllehet éppen a közfelháborodás lecsillapítására szánták, mikor a mindenható kétharmad törvényileg megváltoztatta az adózási szabályokat, lecsökkentve ezzel a közmunkáért járó nettó keresetet. A változtatás pedig a sokat keresőknek kedvezett. A kedvezményezettek között elsőnek említeném az országgyűlési képviselői pozíció mellett az alpolgármesteri tisztséget, és bizottsági funkciókat is „ellátó” kerületi képviselőt Kucsák Lászlót. Neki aztán igazán jól jött a korábbi progresszív adózás helyett a 16 %-os egykulcsos személyi jövedelemadó, hiszen így sokkal több adózott jövedelemhez jutott a négy év alatt bekaszált összegből, aminek összege

 

64 millió forint


 Persze, hogy örömmel megszavazta, hiszen így az új szabályozás az eltelt négy év minden egyes munkanapjára több mint 47 ezer forint adózott jövedelmet hozott a Kucsák-konyhára. Napi ötvenegynehány ezer forintból pedig már tényleg meg lehet élni. Nem is akárhogyan. Ennyiért már afelett is szemet hunyt, hogy az új adótörvény a kiskeresetűeket sújtotta az adójóváírás megszüntetésével, sok családot kritikus helyzetbe hozva. De ez Kucsák úrnak nem számított. Ő cserben hagyta, elárulta választóit, és lelkiismeret-furdalás nélkül megszavazott mindent, amit a Fidesz frakció csak kitalált. Megszavazta a béren kívüli juttatások drasztikus csökkentését, és a Cafetéria megadóztatását. Könnyen tehette, hiszen az ő képviselői költségtérítését ez nem érintette, a többiek meg kit érdekelnek?

 Megszavazta a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások állami bekebelezését jelentő törvényt, a kisvállalkozások egyszerűsített adójának emelését, a munkavállalói járulék, valamint az egészségügyi járulék emelését. Hogy jobban, könnyebben éljünk, megszavazta az ÁFA 27%-ra történő emelését is. Megszavazta az üzemanyagok jövedéki adójának növelését, elfeledkezve arról, hogy pártja ellenzékben tűrhetetlennek tartotta a 300 forintos benzinárat, amire ma a 400 forintot is meghaladó üzemanyagár mellett már csak nosztalgiával emlékezünk. Ezzel együtt persze megszavazta az autógáz jövedéki adójának kétszeresére történő emelését, a baleseti adó bevezetését, és az autópálya használatát megdrágító négynapos matrica megszüntetését.

Megszavazta a csipszadót, a dohányáruk jövedéki adójának és kiskereskedelmi árrésének emelését, a banki kamatok után fizetendő állami sarc emelését. Megszavazta a tranzakciós adót, a csekkadót, a bankkártya adót, a távközlési adót, melyeket a szolgáltatások igénybe vételével végső soron a lakosság fizet. De nem kímélte a védtelen társadalmi csoportokat sem. Megszavazta a munkanélküli segély időszakának drasztikus lerövidítését, a betegség esetén járó táppénz, és a 30 napon túli betegség esetén az éves szabadságkeret megkurtítását. Helyesnek tartotta a rokkantak ellátásának csökkentését, az asztmás gyerekek emelt összegű családi pótlékának megvonását, valamint a mozgássérültek közlekedési támogatásának visszavágását. De ugyanígy egyetértett a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményének visszavágásával is.

 Tehát az elmúlt négy évben Kucsák László megszolgálta a pénzét. Elárulva valódi megbízóit, a kerület választópolgárait, elvtelenül, lelkiismeret-furdalás nélkül a Fideszt és ámokfutó kormányát szolgálta ki. És Kucsák úr most ismét az Önök bizalmát kéri – ígérve, hogy Önöket fogja képviselni a parlamentben. A kérdés csak, hogy ezek után is hisznek neki?

Szólj hozzá