2014. máj 27.

Egymásra mutogatnak a szennyvíziszap maffia szereplői

írta: Lmagazin
Egymásra mutogatnak a szennyvíziszap maffia szereplői

szenny 8.jpgA legfontosabb hír, hogy végleg megszűnt a Cséry telepen a mérgező olajos iszap nagyüzemi módszerekkel történő talajba öntése - mondta Szaniszló Sándor fővárosi képviselő. A korábbi szocialista alpolgármester tavaly ősszel filmfelvételeket mutatott be a XVIII. kerületi környezetrombolásról, amelyen tehergépjárművek tucatjai öntötték az egészségre rendkívül ártalmas vegyi anyagokat közvetlenül a földbe vágott árkokba, nyereségvágyból mérgezve éveken át a helyi lakosság talajvizét.

A vizsgálati anyagok tanúsága szerint az olajos iszap fuvarozásából a fővárosi tulajdonban lévő szippantós cég fideszes vezetői három év alatt 5-600 millió forint bevételt könyvelhettek el (a pontos összeg a bizonylatok hiányossága és részbeni eltűnése miatt nem kibogozható), de annak ellenére, hogy a veszélyes anyag nagy részét földbe temették furcsa módon pénzügyi nyereség mégsem képződött az ügyleteken. Mi több, 2012-ben az üzlet hivatalosan 22 milliós veszteséggel zárult!

A nyomozás állásáról kapott tájékoztatás szerint úgy tűnik a pénz útjának felderítése mellett az ügyben a felelősök megnevezése is feladatot jelent, mivel a kérdőre vont vezetők mindegyike másra mutat, amikor elhangzik a kérdés, hogy ki rendelte el a törvénytelen tartálykocsi leürítéseket és még ki tudhatott róla. Időközben a fővárosi céget 35 millió forintra is megbírságolták, mert a környezetvédelmi hatóság által elrendelt kármentesítés során egy megfelelő engedélyekkel szintén nem rendelkező "baráti" lerakóba vitték több tízmilliós újabb költség mellett a mérgezett talajt. 

Szólj hozzá

xviii pestszentlőrinc pestszentimre cséry-telep