2014. okt 03.

Tiltakoznak a Szemere telepiek.

írta: Lmagazin
Tiltakoznak a Szemere telepiek.

IMG_6382.JPG

A megnövekedett buszforgalom ellen tiltakoztak Szemeretelepen. Az eddigi két busz járat a 166-os és 266-os mellé még indítottak ugyanannyi járatot, a 236-os és a 236A számú buszokat. Ezzel kaotikus állapotot idéztek elő az itt élők számára.

Hajnali 4 óra 15 perctől egymás után járnak a buszok éjjelig, szinte óránként 14 busz dübörög el az itt élők háza előtt. Ez különösen ott okoz nagy problémát, ahol a buszok lekanyarodnak a széles Nagybánya utcáról a keskeny és nem buszforgalomra tervezett Nap és Bakonybánk utcákra megfordulás céljából. A lakóházak falától 2-3 méter közötti távolságra dübörögnek el a büdös és zajos buszok, amelyek alig tudnak befordulni a szűk útkereszteződésekbe. Az itt élő lakótársainknak sajnos lassan egy éve kell a duplájára növekedett káros anyag kibocsátást és zajterhelést elviselnie, ami a repülőtér közelsége miatt eddig sem volt alacsony.

Ezeken a buszvonalakon közlekedő járművek sajnos nem alkalmasak a szűk helyen való megfordulásra, hiszen csuklós buszok is vannak közöttük. A buszközlekedést tovább nehezíti, hogy a Ferihegyi vasútállomásnál még mindig nem került kialakításra parkoló. A vonattal utazók szintén a fent említett két mellékutcában parkolnak, amellyel tovább szűkítik az amúgy is keskeny utcákat valamint az ott lakók életét is megnehezítik. A parkolási káoszon enyhítene és a buszközlekedést is segítené, ha szabályoznák a parkolást az érintett szakaszokon. Ez azonban még mindig várat magára.

A két újonnan indított buszjárat kihasználtsága sajnos nem haladja meg a járatonkénti 5-8 főt. Ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag üresen járnak a buszok. A 236-os buszjárat a Havanna lakótelepről közlekedik a Ferihegyi vasútállomást érintve a Market Central bevásárló centrumig. A lakóteleptől közvetlen buszjárattal elérhető a Pestszentlőrinci vasútállomás, a KÖKI terminál bevásárló központ és a kőbánya-kispesti vasútállomás is, ahová fele annyi idő alatt el lehet jutni. Nehezen tudok olyan Havanna lakótelepi utast elképzelni, aki szívesen körbe buszozza a kerületet, csakhogy másik Tescoba vagy vasútállomásra eljusson. A buszjárat üzemeltetését Budapesti Közlekedési Központ a XVIII. kerületi Önkormányzat és a Market Central támogatja. Ez a finanszírozási struktúra rögtön új értelmet ad a buszvonal létének, a piaci szereplő egyértelmű érdeke érvényesül a kerületi lakosok érdekével szemben.

A tiltakozók eljutatták az összegyűlt aláírásokat és a petíciót Ughy Attila polgármesternek és Szemeretelep Fideszes önkormányzati képviselőjének, Kőszegi Jánosnak. Azonban érdemi választ és megoldást, javaslatot nem kaptak csak homályos ígéreteket.

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy piaci érdekeket a kerületi lakosok elé helyezzenek. Ezért kérjük, vessenek véget ennek a káosznak. Nem kell ennyi autóbusz, mert nincsenek megfelelő szélességű utak, ahol közlekedni tudnának. A zöld övezet jellegre, melyre büszkék voltunk eddig ipartelepivé korcsosul. Szépkorú lakótársaink nem tudnak sétálni a közvetlen környezetükben, mert elesnek, összetörik magukat a lassan életveszélyessé váló járdáinkon, átkelőhelyeinken. Nézzük meg a dimbes - dombos, hepe-hupás járdákat, az utcasarkokra telepített esztétikátlan fekvőrendőröket, a csatornázás miatt középen feltört és elfeledett utcaszakaszokat, ahol a járművek a járdára felhajtva tudnak csak tovább haladni!

Tegyünk rendet ebben a lassan élhetetlen káoszban. Oldjuk meg az esővíz elvezetésének problémáját, mert nagyobb esőzések után bokáig gázolunk a vízben egyre nagyobb összefüggő utcaszakaszokon. Ezt nem oldja meg az idegbeteg kapkodással kritikán aluli minőségben és szervezéssel épülő csatornarendszer. Szakemberek találjanak megoldást arra, hogy hova gyűljék, hogyan hasznosuljon ez az esővíz!!!! (uniós pályázatok) Nem csatornafedeleken gejzírként feltörő szennyvíztől akarunk rettegni az elkövetkező években, gondoskodó fejlesztés címén! Lássuk be, hogy ezt nem csatornaépítéssel lehet megoldani. Az első lépcsőfokot is építsük ki.

Megoldás lehetne a kulturált parkolás kivitelezésére néhány ingatlan felvásárlása, parkolóvá alakítása. Minden kezdeményezésre azt a választ kapjuk, hogy a kerületnek erre nincs pénze. _Legyen!- Tervezzék be a következő évi költségvetésbe!

Készüljön egy minden körzetre kiterjedő kerületrendezési terv. Figyeljenek arra, hogy ne mindig a kertes házas övezetek kerülnek hátrányba. Hosszú évek óta elsődleges szempont, a lélekszám. Nézzék meg azt is, hogy az adott körzetben, területen melyik évben történtek beruházások fejlesztések. Gondoljanak azokra az emberekre is, akik csendben teszik a dolgukat, fizetik az adójukat, szavaznak a változások reményében, és némán tűrik, hogy a lakótelepek gondjai mindig elsőbbséget élveznek.

Mi, akik nem a lakótelepeken lakunk, és nem tartozunk az elit társadalmi réteghez, mi is kerületi lakosok vagyunk, mi is itt élünk, és keményen dolgozunk, hogy itt élhessünk tovább!!! Kérjük, legyünk mi is fontosak, képviselje valaki a mi érdekeinket is. Élhető környezetet szeretnénk.

Mi, akik a kerületi demokratikus oldalt képviseljük, hiszünk benne, hogy az emberséges városvezetésé lesz a jövő. Mert nekünk te vagy a fontos!

Szólj hozzá

átverés alkalmatlanság