2015. ápr 08.

Üresen állnak a XVIII. kerületi önkormányzati lakások

írta: Lmagazin
Üresen állnak a XVIII. kerületi önkormányzati lakások

havanna másolata.jpgA pestlőrinci önkormányzat beszámolója szerint döbbenetesen sok, 189 önkormányzati bérlakás áll kiadatlanul, miközben ötszáznál is több gyermekes család vár már évek óta arra, hogy elfogadhatóbb lakhatási körülmények közé kerüljön.

- 2010-ben a XVIII. kerületi szocialista vezetés úgy adta át a hivatalát, hogy csak hét lakás állt üresen, azok is csak törvényi előírások miatt. Nehéz másra gondolni, mint arra, hogy egyszerűen nem célja Pestszentlőrinc jelenlegi polgármesterének a lakás nélkül lévő szülők megsegítése. Más magyarázat nemigen lehet arra miért nem utalják ki a teljes önkormányzati lakásállomány 13%-át - mondta Fehér Gábor mszp képviselő, korábbi lakásbizottsági elnök.

A fideszes Ughy Attila vezette adminisztráció már a hivatalának kezdetén megmutatta az új irányt, amikor 2011-ben egylépcsőben 30 százalékos lakbér emeléssel sokkolta az önkormányzati lakásokban élő mintegy ezerkétszáz bérlőt, aminek a hatására sok család néhány hónap alatt fizetésképtelenné vált. Bár a barátságtalan intézkedés miatt az önkormányzat kintlévőségei négy év alatt 512 millió forinttal megugrottak, a még kifizethető bérleti díjak visszaállítása helyett a hivatal inkább az eladósodott családok kilakoltatására helyezte a hangsúlyt.

Időközben a korábbi, viszonylag gördülékenyen működő lakáskiutalási rendszert megszüntették, emiatt az egyre hosszabbá váló várakozási listák ellenére alig-alig történt önkormányzati lakás átadása, sőt töredékére csökkent a felújítási keret is. Nem csoda, hogy az elméletben kiadható lakásállomány egyre rosszabb állapotba kerül, holott az ellenzéki képviselők számítása szerint abból a keretből, amit 2 év alatt a polgármester a saját médiájára költ az összes üres lakást rendbe lehetne hozatni!

Szólj hozzá

xviii pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség fehér gábor