2015. jún 23.

Budapesten lesz a 33. Olimpia?

írta: Lmagazin
Budapesten lesz a 33. Olimpia?

olimpiai_helyszin.jpgMegpályázza a Főváros a 2024. évi nyári olimpiai játékok és a paraolimpia rendezési jogát, így döntött a várost vezető közgyűlés. A terveket tanulmányozva lehetségesnek tűnik egy alacsony költségvetésű, Budapest számára viszont tartós fejlődési pályát hozó világesemény megszervezése, amelyben a jelentősebb vidéki városok is részt vehetnének. A helyszínek részben a Duna-parton, részben átmeneti zónában, összefüggő rendszerben helyezkednek el. A másik két csomópont az Istvánmező (a Puskás Ferenc Stadionnal és a Papp László Sportarénával), valamint a Dagály és környéke a Duna-szigetekkel (Óbudai-sziget, Margitsziget) együtt. A fővárosi helyszíneket összekötő két főtengely a Duna és a Hungária körút. Az olimpiai helyszínjavaslat teljes mértékben összhangban van a Fővárosi Közgyűlés által egyhangúlag elfogadott középtávú fejlesztési tervekkel.

Az olimpia eddigi egyik legfontosabb alapelve volt, hogy azt nem egy ország, hanem egy város rendezi meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új vezetése által elfogadott Agenda 2020 program azonban már lehetővé teszi egyes sportágak vidéki megrendezését. A javasolt városok egy része Budapesttől 1 órán belül elérhető, itt nem kell önálló olimpiai falu kialakítását tervezni, de a többi vidéki városban is elégséges vagy elégségessé tehető a szállodai kapacitás.

Budapest számára az arculat, az adottság a pályázás során komoly versenyelőnynek bizonyulhat - olvasható a tanulmányban, amely szintén kiemeli: az olimpiai játékok központi helyszíne tudatosan van közvetlenül a Duna-parton kijelölve, a belvároshoz lehető legközelebbi területen, egyedivé téve a pályázatot. A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Párizs, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.

- A magyar sportolók 167 olimpiai érmet nyertek, mi vagyunk az egyetlen ország a legalább 100 érmet nyert közösségek közül, akik eddig nem rendezhettek Olimpiát. Budapest megérdemelné ezt a sikert, nemcsak azért mert köszönettel tartozunk a magyar élsportnak, de Budapest is újból fejlődésnek indulhatna - mondta Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő, a pénzügyi bizottság elnöke.

 

Szólj hozzá

budapest olimpia szaniszló sándor