2012. máj 23.

A Büdi-tónál jártunk látogatóban

írta: Lmagazin
A Büdi-tónál jártunk látogatóban

A kedves olvasóknál csak mi voltunk izgatottabbak, hogy milyen lett az átfazonírozott Büdi-tó, és pár héttel a kiegyensúlyozott önkormányzati híradások után felkerestük ezt.

Korábban két posztban is foglalkoztunk (itt és itt) a Büdi-tónál tapasztalható elfogadhatatlan állapotokról. Posztjainkban megírtuk, hogy Pásztor János képviselő mindeddig semmit nem tett az ügyben, annak ellenére, hogy választási ígérete volt erre vonatkozóan; túl ezen, a környék kezdett teljesen elvadulni. Így várható volt, hogy a képviselő igyekszik majd kijavítani a csorbát és folytatja az Ábrányi Béla által elkezdett munkát. Pásztor János a híradások szerint azt állította, hogy a "mostani munkával az előző városvezetés régi adósságát sikerül törleszteni", illetve a cikk szerint "több évtizedes problémát oldanak meg a Lakatos-telepi Nefelejcs pihenőparkban".

Akkor most lássuk az összképet, hogyan sikerült a projekt, mit kell tudnunk a "megoldásról". Számunkra már az nagyon fontos, hogy a folyamatok nem fordultak a visszájukra, és továbbra is napirenden van a kérdés. (reméljük ebben szerepe volt bejegyzéseinknek is) Ezért egyértelmű helyeslés jár.

Az illetékesek jelen esetben igyekeztek egy viszonylag kis költségvetésű, látványos és kockázatmentes beavatkozást végrehajtani. Ennek keretében nagy területen irtották a dzsindzsát, kitisztították és profilozták a mederszélek egy részét, elszállítottak egy halom szemetet. A tó újra körbejárható, ahogyan körbejárható volt már 2009-ben is (bár erről a tényről nagyvonalúan nem tesz említést a sajtó).

Véleményünk szerint a projekt messze alulmúlta a beharangozott várakozásokat, nem hozott sem megoldást, sem a korábbi évekhez fogható előrelépést, de kétségtelen, hogy fontos feladatokat oldottak meg, azonban a hurráoptimizmus kikerekíti a szemeket.

Sajnos egy tisztességes projekthez képest nagyon fontos feladatok nem valósultak meg, pedig ezek hiánya megkérdőjelezi az egész beavatkozás értelmét, és rámutatnak a Városgazda gyengeségeire:

  • felületes volt a környék kitakarítása, kis erőfeszítéssel sokkal jobb öszkép lett volna megteremthető;
  • nem történt meg a területrendezés utáni füvesítés - ellenben a korábbi beavatkozásokkal - így sokkal később alakulhatnak ki rendezett körülmények;
  • a kiszáradt fákat nem távolították el, nem pótolták ezeket;
  • több köbméternyi kivágott rönköt hagytak a helyszínen;
  • a teherautók által kitaposott nyomvályúkat nem rendezték, ezek ott éktelenkednek.

Összességében úgy tűnik, mintha a projektnek nem lett volna vezetője, gazdája, hanem egy ötletroham után a munka nagyját elvégezték volna, a többit meg otthagyták. Ez visszautalhat arra a szakmaiatlanságra, amivel igen gyakran kell szembesülni a Városgazda menedzsmentje környékén, akik láthatóan nem folynak bele a műszaki kérdésekbe.

Ennél nagyobb probléma, hogy a munkák befejeztével erősen úgy tűnik, hogy megint megfeledkeznek a fenntartásról, bár a lakótelepeket elnézve ezen nincs mit csodálkozni. Ottjártunkkor derékig érő gaz csúfkodott a területen.

Ternyák András, a Lakatos lakótelep egyik korábbi képviselője a következőket mondta el: "A Büdi-tó környékén folytatott tevékenység minőségében követi a Lakatos lakótelepi parkok fenntartási gyakorlatát. Bele kezdenek valamiben, majd a felénél abbahagyják, hogy később jelentősebb összegekért próbálják a károkat enyhíteni. Példaként említhettem, hogy a tavaly ősszel lehullott faleveleket idén sikerült összehúzni és az elszállításuk az elmúlt hetekben kezdődött. Szervezetlenség és szakmaiatlanság jellemzi a városüzemeltetést, amivel úgy látom, hogy a Fidesz-KDNP frakcióban helyet foglaló képviselők sem tudnak mit kezdeni."  

Meglátásunk szerint, ha Ughy Attila polgármesternek - aki várospolitikusnak vallja magát - minimálisan is fontos lenne a terület, akkor ilyen állapotokról nem kellene évente kétszer beszámolnunk. Ezért mi arra biztatjuk Pásztor János képviselőt, hogy kövesse az Ábrányi Béla által kijárt utat, és kellő erénnyel képviselje a környékbeliek érdekeit, akár a Polgármesterrel szemben is.

Szólj hozzá

fidesz felelőtlenség alkalmatlanság ughy pestszentlőrinc pestszentimre nemtörődömség városüzemeltető attila;ughy attila; hozzánemértés pásztor jános városgazda zrt