2013. okt 03.

Milliókért hallgat a Zöld Sorompó.

írta: Lmagazin
Milliókért hallgat a Zöld Sorompó.

Két hete derült fény kerületünk eddigi legsúlyosabb környezetvédelmi katasztrófájára. Meglepő módon az ügyben mélyen hallgat a Zöld Sorompó nevet viselő környezetvédelemre szakosodott kerület civil szervezet.


korgyuru1200249553wnatkHUvMi_NAGYKEP.jpg

Szerkesztőségünk figyelmét kerületi lakosok és civil szervezetek hívták fel arra, hogy feltűnő, hogy a Cséry-telepi környezetvédelmi katasztrófa kapcsán hallgatásával falaz a szennyvíz maffiának a Zöld Sorompó Egyesület. Tétlensége már azért is különös, mert a nyilvános adatok szerint az elmúlt három évben a kerületi önkormányzat 2 millió 850 ezer forinttal támogatta az Egyesület működését. Az összeggel kapcsolatban a kerületi civilek kiemelik, hogy a Pethő Ágota nevével fémjelzett csoport messze a legtöbb támogatást kapja az elmúlt időszakban. Az összeg nagyságának megértéséhez fontos tudni, hogy a civil szervezetek összesen 10 millió forint támogatásban részesülnek évente, így a Zöld Sorompó egyedül elviszi a kerületi civileknek szánt pénz 10%-át!. Az hallgatás különös pikantériát ad, hogy az Egyesület korábban élharcosa volt a Cséry-telep rekultivációjának.

Hova folyik ez a rengeteg pénz?

Jogosan merül fel a kérdés. Megsúgjuk: MÁR RÉG NEM KÖRNYEZETVÉDELEMRE! A beszámolók és a pályázatok között olvasva könnyű magyarázatot találni a hallgatás okára. A Zöld Sorompó 2012-es 2011-es közhasznúsági jelentéséből kiderül, hogy tevékenységük minden évben kimerül a több alkalommal is botrányba fulladt Vasárnapi Vigadalom nevű kerületi rendezvény szervezésében. (Mint arról korábban már beszámoltunk, a rendezvény körüli visszaélések gyanújába belebukott a rendezvények szervezéséért felelős fideszes tanácsnok is). Az persze csak "véletlen", hogy a támogatást minden évben odaítélő fideszes városvezetésnek véletlenül sem tűnik fel, hogy az igényelt támogatást nehéz összhangba hozni a szervezet működésének céljával

A szervezet Alapszabálya szerint kifejezetten környezetvédelmi célok megvalósítását tűzi ki célul.

Idézet az Alapszabályból: Az Egyesület fő célja: a szűkebb lakókörnyezet - Budapest XVIII. kerület Pestszentimre, Pestszentlőrinc - kulturális és természeti értékeinek megőrzése, az élhető környezet megvédése,...

A támogatást mégis milliós nagyságrendben a fideszes rendezvényre adják minden évben.

Kifizetődő a szekértáborhoz tartozni.

A Zöld Sorompó beszámolóikból és honlapjukról az derül ki, hogy alaptevékenységükkel már rég felhagytak. Az egyesület elnöke Pethő Ágota a Zöld Sorompó nevét kihasználva mostanában leginkább a politika körül ólálkodik. Teszi ezt annak ellenére, hogy a szervezet alapszabálya ezt kifejezetten tiltja.

Idézet az Alapszabályból: Az Egyesület közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt. 

Saját Alapszabályára fittyet hányva Pethő Ágota az Egyesületet és annak Civil álcáját felhasználva került be a nyílt politikai szerepel felvállaló úgynevezett elszámoltatási munkacsoportba. 

A fentiek figyelembevételével azt gondoljuk mindenki levonhatja a következtetést, vajon mennyi is a hallgatás ára?

A helyes megfejtéseket az info@zoldsorompo.hu címre kérjük megküldeni.

Szólj hozzá

korrupció átverés alkalmatlanság attila;ughy attila; zöld sorompó Pethő Ágota állcivilek