2013. dec 30.

Gyerekek mögé bújva fejik az államkasszát Kucsák cimborái

írta: Lmagazin
Gyerekek mögé bújva fejik az államkasszát Kucsák cimborái

Több olvasói levelet is kapott a Blog, amelyben arra kértek minket hűséges olvasóink, hogy segítsünk megértetni a Kucsák László nevével fémjelzett Bogármesét övező visszaéléseket. Az ügy valójában egyszerű, de oly arcátlan, hogy nem csodálkozunk ha nehezen hiszik el a kerületi lakosok a történteket. A történetet a kerületi szocialisták tárták a napvilágra, de kiváló cikket szerkesztett belőle a VS.hu; link.

A Konstrukció

  • több mint 30 új adót vezetnek be Orbánék, de milliárdok hiányoznak a társasági adóból
  • a be nem folyt társasági adó lényegi ellenőrzés nélkül ömlik a Fidesz holdudvarához tartozó sportklubokhoz, kulturális szervezetekhez
  • nincs objektív pályáztatás, sem ellenőrzés
  • gyakorlatilag bármire elverhetik az ingyenpénzt

ughy-kucsák_1.JPGAz egész visszaélés lényege, hogy Orbánék 2011-ben kitalálták, miszerint szükséges lenne kialakítani olyan pénzügyi csatornákat, ahol ellenőrizetlen keretek között tudnák közpénzekhez juttatni a holdudvart. Erre azt a megoldást választották, hogy lehetővé tették a vállalkozásoknak, hogy a társasági adójuk egy részét ne az államháztartásba, hanem közvetve sportklubbokhoz, kulturális szervezetekhez juttassák el. A Kormány azt állította, hogy ezzel plusz bevételhez juttatják a magyar sportéletet és kultúrát. Azonban e konstrukció lehetővé tette, hogy az államháztartást és ennek minden ellenőrző mechanizmusát megkerülve tudják pénzhez juttatni a klientúrát. Így nem kellett objektív és nyilvános állami pályázatokkal bíbelődni, hanem elég volt egyes szakmai érdekképviseleti szervezetek keretein belül intézni az ügyeket, akikre a támogatások nyilvántartásával, "ellenőrzésével" járó összes feladat hárult. Erre természetesen ezek a szervezetek nincsenek felkészülve, de valójában csak arra kellettek, hogy igazolják a TAO-pénzekkel kapcsolatos "ügyleteket".

Természetesen az eredeti kérdést is mindenki felteheti magának. Amikor a magyar középosztály folyamatosan lehetetlenül el anyagilag, amikor az Orbán-kormány több mint 30 új adóval kopasztja a dolgozókat, vállalkozásokat, amikor 550 ezer éhező gyermekkel számol a szociális szféra, amikor 4 millió magyar él mélyszegénységben, akkor valóban az a legkívánatosabb politikai megoldás, ha botlábú labdarúgók kapnak Audikat, meg stadionokat, ha milliárdokat vonnak el az államháztartásból, hogy ellenőrizetlen keretek között kiosszák ezt a barátaiknak.

Könnyű pénz a beavatottaknak

  • kulturális szervezetek is juthatnak TAO pénzekhez
  • a támogatás alapja a szervezetek által kimutatott bevétel

Jelen esetben akkor tud egy kulturális szervezet minél nagyobb TAO pénzt leakasztani, ha bődületes bevételt mutat ki papíron, mert ilyen körülmények között tud minél nagyobb támogatásért kilincselni. Tehát ha valaki éves szinten 10 milliós bevételt mutat ki, az maximum 8 milliós támogatást kaphat; de ha valaki 100 milliós bevételt mutat ki, akkor 80 milliónyi támogatás ütheti a markát. Nyilvánvaló, hogy a biztos támogatásban bízó szerencselovagoknak elemi érdekük a bevételek mesterséges feldúzzasztása. Az egészben az a legszebb, hogy ezeket a támogatásokat gyakorlatilag bármire elkölthetik: végre lehet álomfizetést adni a menedzsmentnek, fel lehet még venni egy-két "nélkülözhetetlen" munkatársat, szerződéseket lehet kötni, stb. Ha ugyanezt a pénzt az államháztartáson keresztül szeretnék kiosztani, akkor sokkal keményebb feltételeket szabna a támogató. Legalábbis a nálunk boldogabb országokban.

Mi kerül egy gyerekelőadáson 12 ezer forintba

  • ahol ingyen pénz van, ott mindig feltűnik a fideszes szál
  • 10-szeres árakat nyomtattak a jegyekre
  • a produkció szervezőinek minimális költségei vannak
  • senkit nem érdekel a jegyárbevétel, csak a talált pénz

Doc - 10-9-13, 9-21.jpg2013 őszén, majd decemberében két műsor megtartására teremtette meg a feltételeket Kucsák László és a fideszes önkormányzati vezetés. A műsorok a Madách Musical előadásban kerültek megtartásra. Az első előadás volt a Bogármese, míg a második a Diótörő. Ezeket több ezer kerületi gyermek nézhette meg úgymond ingyen. Tehát a gyerekek ingyen nézhették meg az előadást, az önkormányzat sem fizetett érte. Egyedül annyit kellett igazolni az iskolák vezetésének, hogy átvették a darabonként 12.000 ft-os jegyeket.

Így a Madách Musicalnak, illetve a jegyeket kiállító Kamarabalett Közhasznú Nonprofit. Kft-nek minden gyerek után elvben keletkezett 12.000 ft bevétele, ami után bejelentkezhettek a 9600 ft-os támogatásért. Darabonként! Tehát ha a kerületben 4000 jegyet igazoltak le az iskolák, akkor ezért 38 millió forintnyi támogatásra lettek jogosultak. Ha az ingyenes jegyre csak 1200 ft lett volna rányomtatva, akkor "csak" nem egészen 4 millió forintnyi támogatásra lennének jogosultak a szervezők. Ezért került a jegyekre a reális árnál 10-szer drágább összeg feltüntetve. (pár éve még ugyanez a társulat ugyanerre az előadásra 1200 ft-os áron árulta a jegyeket) Látható, hogy valakik kitalálták az okosságot, hogy hogyan lehet bődületesen sok pénzhez jutni ingyen, amit aztán kedvükre elverhetnek.

Fontos tudni, hogy ugyan sok szereplő vesz részt ezekben a művészi produkciókban, de szinte kizárólag gyerekek, így az előadások költségei minimálisak. 

Nézzük a szereplőket, többek között Kucsákot

  • a kerületünk fideszes vezetői most is nyakig benne vannak a botrányban
  • lehet, hogy Kucsák László áll a "Konstrukció" hátterében?
  • a produkció szervezője korábban nyíltan kiállt Orbán személyzeti politikája mellett

A Madách Musical produkcióit jellemzően fideszes önkormányzatoknál sütötték el. Így több ezer gyermek ment el a Józsefvárosból (polgármester Kocsis Máté, Jobbik Fidesz), Zuglóból (polgármester Papcsák Ferenc, Fidesz) valamint Egerből, továbbá a mi kerületünkből.

kucsák m1.JPGA 18. kerület helyzete már csak azért is érdekes, mert Kucsák felvállalta kapcsolatát a produkciókat szervező Sárközi Gyulával. Érdekes módon Kucsák László azt is kijárta, hogy a kerület ingyen bocsássa a produkció rendelkezésére a Pestszentimrei Sportkastélyt. Így gyakorlatilag a szervezők újabb milliókkal kerültek beljebb.

Amikor ezt az egész történetet egyben olvassa az olvasó nyilván felmerül benne, hogy milyen érdek mentén segítették Sárköziéket sok tízmilliós talált pénzhez a fideszes városvezetők, így Kucsák László. Emberbaráti jóságból döntöttek úgy, hogy megérdemli ez a becsületes művészember a 12000 ft-os jegyek után járó támogatást, az ingyen próbatermeket, az ingyen fellépőhelyet. Tényleg azt gondolták a fideszesek, hogy normális egy gyerekdarabra szóló belépőjegyen 12.000 ft-os jegyárat szerepeltetni? A trafiktolvajok, földmutyisták, Közgép-oligarchák, szélesgáborok földjén bárki azt gondolja, hogy ennek az ügyletnek egyedül Sárközi Gyula a haszonélvezője? Vagy létezik olyan elvetemült, nemzetellenes (kvázi hazaáruló) aki azt feltételezi, hogy ebből a konstrukcióból nem egy és nem két fideszes zsebe lett rendesen kitömve?

sárközi1.jpgÉs akkor Kucsák után jöjjön az ügy másik főszereplője, Sárközi Gyula, a Madách Musical vezetője. A művészemberről itt találhat egy interjút a kedves olvasó. Azonban Sárközi nem csak művészeti teljesítményével, hanem Orbán melletti politikai kiállásával is felhívta magára a figyelmet korábban.

A kultúrharc kibontakozásának kezdetén nagyobb botrányt kavart, hogy a balettművészet támogatásán belül Orbán egyik kedvence (aki ezt leszámítva számos érdemmel bír) elvitte a kassza felét, míg a többi művészeti szervezet nagyon nehéz anyagi körülmények közé került. Ekkor több tucat művész nyílt levélben fordult Orbánhoz megkifogásolva a méltatlan és gátlástalan eljárást.

sárközi2.jpgAzonban feltűnt egy művész, aki nyíltan kiállt a gyomorforgató eljárás és Orbán személyzeti politikája mellett, és flashmobot szervezett Orbán érdekében (ezt azóta Széles Gábor és a CÖF továbbfejlesztette Békemenetté). Ez a művész pont az a Sárközi Gyula, aki megmagyarázhatatlan módon ingyenes előadásokat szervez a fideszes irányítású városokban, és százmilliós támogatásra válik jogosulttá.

Az ügy pikantériája, hogy Sárközi akkor kioktatta azokat a művészeket, akik szóvá tették, hogy önző politikai alapon finanszíroz az állam egy művészeti területet, és így juttat 130 milliót Orbán kegyeltjének. Szegények! Mit szólnának, ha tudnák, hogy Sárközi köre mennyi ingyen pénzhez jut?

Slusszpoén?

  • furcsa névazonosságok több egymástól elvileg független korrupciógyanús ügyben

get_item.jpgAz elmúlt időszakban számos olyan ügy került napvilágra, amely rámutat, hogy a helyi Fidesz hogyan sajátította ki a kerületi lakosok által megtermelt javakat és a fideszes városvezetők hogyan tartják el az Ughy-Kucsák Baráti Kör tagjait. A kerületiek zöme csak méla undorral tekint erre a szervezetszerű lenyúlásra, ahol valódi érdemek nélkül, korábbi üzleti kapcsolatok mentén jutnak egyes, a kerülethez semmiben sem kötődő emberek álomfizetésekhez, szakértői apanázshoz, látszat megrendelésekhez. 

Arról már korábban hírt adtunk, hogy Csomó Tamás alpolgármester várpalotai sógora hogyan jutott kerületi megrendelésekhez. Azonban van egy olyan névazonosság, ami több mint furcsa. A Magyar Narancs elmúlt heti kiváló tényfeltáró cikke bemutatta Süle László személyét, aki korábban üzleti kapcsolatban állt Ughy Attilával, és jelenleg nagyon sok módon jut a kerületiek pénzéhez tanácsadói szerződésekbe és egyéb tisztségekbe bújtatva. Azonban a VS.hu cikkében megjelenik Süle Éva személye, aki a Kamarabalett Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonosa. Idézünk a linkelt cikkből:

"A Madách Musicallel szemben a tánciskolások előadásainak jegyein szereplő Kamarabalett Közhasznú Nonprofit Kft. viszont sokat keresett ezen a támogatási formán 2012-ben. A társaság 225 millió forintos árbevételét 174,7 millió TAO-forinttal fejelték meg. A Kamarabalett néhány éve vált ki a Madách Musicalből, tulajdonosa Süle Éva, akinek lakcíme a cégbírósági adatok szerint megegyezik Sárközi Gyuláéval."

Egyelőre nem ismert, hogy a vezetéknevek azonossága a véletlen műve-e?  Erre a kérdésre Ughy Attilának és Kucsák Lászlónak kell választ adnia. Az ő felelősségük, hogy egy bűnbarlang színvonalára züllesztették a kerületet, és innen már csak az az újságíró nem tud egy tényfeltáró cikket írni a Fidesz ügyeiről, aki nem akar. Ughy és Kucsák ténykedését nehéz lesz elfelejteni a kerületieknek. Ahhoz, hogy ez ne így legyen a helyi jobboldali közösségnek kell kierőszakolni a változást, nekik kell lemondatni a botrányokba süllyedt kerületi vezetést.

 

Szólj hozzá